Italianen heropenen rechtszaak dood Senna

Technisch directeur Patrick Head van het Formule I-team van Williams en de voormalig ontwerper van het team, Adrian Newey, moeten in Italië opnieuw voor de rechter verschijnen in verband met de dood van drievoudig wereldkampioen Formule I Ayrton Senna.

De Braziliaan kwam op 1 mei 1994 om het leven bij een crash op het circuit van Imola, tijdens de Grote Prijs van San Marino. Head en Newey, die inmiddels al jaren aan het hoofd staat van de ontwerpafdeling van de renstal van McLaren-Mercedes, stonden aanvankelijk tijdens een proces in Bologna terecht op verdenking van doodslag. In 1997 werden ze vrijgesproken, net als twee jaar later in hoger beroep. Dat vonnis is nu wegens `fouten in de bewijsvoering' door een hogere rechtbank nietig verklaard, zo meldden media in Italië vandaag, en de zaak dient in hoger beroep opnieuw te worden behandeld. Er is nog geen datum genoemd voor het onverwachte vervolg van het proces. De verwachting is dat beide Britten binnen een jaar opnieuw voor de rechter zullen moeten komen.

Het openbaar ministerie hield Head en Newey destijds verantwoordelijk voor de dood van Senna en eiste tegen beiden een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar. Door een slechte lasnaad in de stuurkolom zou het stuur van de Williams van Senna zijn afgebroken, waardoor hij in de Tamburello-bocht met hoge snelheid tegen een betonnen muur knalde. Hij overleed later die dag in een ziekenhuis in Bologna. De crash leidde tot een reeks nieuwe veiligheidsmaatregelen in de Formule I.

Een advocaat van Williams doet de heropening van de rechtszaak af als een formaliteit. Hij zegt in de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport dat hij er alle vertrouwen in heeft dat de zaak opnieuw tot vrijspraak voor Head en Newey zal leiden.