`Het is slecht voor Duitsland om een betweter te zijn'

Het Duitse buitenlands beleid wordt al maanden gekleurd door verkiezingen en binnenlands beleid, vindt Roland Koch, CDU-kandidaat in Hessen.

Roland Koch (44) vertrouwt op de ratio van de kiezer. De poging van de SPD om regionale verkiezingen om te zetten in een referendum over oorlog in Irak is volgens de minister-president van Hessen gedoemd te mislukken. ,,Het zal ze niet lukken de oorlog te gebruiken, succes wordt met het uur onwaarschijnlijker.''

De kiezer is niet gek, zegt de christen-democraat, hij weet dat in Hannover en Wiesbaden niet over oorlog en vrede wordt beslist.

In de eindspurt van de campagnes voor deelstaatverkiezingen in Hessen en Nedersaksen, aanstaande zondag, profileert de SPD zich steeds duidelijker als vredespartij. Ook al denkt Koch dat de kiezer de campagnestrategie van de SPD doorziet, voorzichtigheidshalve neemt hij dezer dagen royaal de tijd om de Duitse koers inzake Irak te bekritiseren. ,,Het buitenlands beleid [van Duitsland] staat al zeven maanden onder invloed van verkiezingen en binnenlandse politiek'', zegt hij tijdens een ontmoeting met buitenlandse journalisten in Frankfurt. Schröders resolute neen tegen een oorlog is schadelijk voor het land, zegt Koch. Het slechtste wat Duitsland kan overkomen is zich te profileren als ,,betweter''.

Koch vindt het dom en gevaarlijk dat Duitsland, tijdelijk lid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en vanaf zaterdag gedurende een maand voorzitter, zich al bij voorbaat heeft vastgelegd. ,,Een voorzitter heeft een grote verantwoordelijkheid, moet met iedereen openlijk kunnen spreken. Door zich nu al vast te leggen op een neen heeft Schröder alle kansen verspeeld.'' De voorzitter van de Veiligheidsraad zou er alles aan moeten doen te voorkomen dat de Verenigde Staten en Groot-Brittannië de VN negeren. Maar, zegt Koch, Duitsland heeft in de VS geen enkele invloed meer. ,,Zeer pijnlijk.'' Koch vindt het logisch dat de wapeninspecteurs meer tijd krijgen. ,,Blix is er niet ter camouflage.'' De inspecties zijn van groot belang, maar, zegt Koch, ,,ze zijn er niet dankzij het `neen' van de SPD.''