`Een erelid doet ook gewoon corvee'

De VVD is voor tweederde tevreden over de verkiezingscampagne. Maar partijvoorzitter Eenhoorn en erelid Wiegel blijven onberekenbare factoren.

Had de VVD maar een partijvoorzitter zoals Ruud Koole, de huidige partijvoorzitter van de PvdA. ,,Koole heeft het fantastisch gedaan'', zegt VVD-campagneleider Hans van Baalen.

Van Baalen analyseerde gisteren op een politieke avond in het Haagse café Van Buuren de eigen VVD-verkiezingscampagne. Ruud Koole heeft helemaal niets gezegd deze campagne en dat is de PvdA goed bevallen, stelt Van Baalen. VVD-partijvoorzitter Eenhoorn echter roerde zich vlak voor het eind van de campagne wél. Hij zei, in afwijking van de lijn van VVD-leider Zalm, dat de VVD bereid moest zijn met CDA én LPF in een coalitie te stappen. Onbegrijpelijk, vonden kritische leden gisteren.

Van Baalen: ,,In zijn algemeenheid geldt dat je tussen de campagnes in natuurlijk best af en toe wat mag zeggen als partijvoorzitter. Maar het is beter om zoals Ruud Koole ik kan die man niet genoeg prijzen tijdens de campagne niets te zeggen.'' Verzachtende omstandigheid voor Eenhoorn was volgens Van Baalen dat ,,er niets achter zat. Hij bedoelde het niet slecht.'' Demissionair staatssecretaris Mark Rutte (Sociale Zaken): ,,Het was gewoon dom.''

In zijn analyse van de campagne zegt Van Baalen voor tweederde tevreden te zijn. Vier zetels winst is geen verlies, maar wel te weinig. ,,Ik had ook liever gezien dat er een drie aan het begin stond'', zegt hij, verwijzend naar de liberale ambitie om minstens dertig zetels te halen. Campagnevoeren is een plat vak, zegt Van Baalen. Volgens hem kampte VVD-leider Zalm met een achterstand op Bos, omdat die dankzij de interne lijsttrekkersverkiezingen al zes weken in alle openheid had gedebatteerd met zijn concurrenten. ,,Dat moet je je lijsttrekker gunnen'', aldus Van Baalen. ,,Bos was `nieuw flinks': hij wilde altijd debatteren.''

Maar los van de `externe factoren' waaraan de VVD volgens Van Baalen weinig kon doen, is er op de eigen campagne ook wel het een en ander aan te merken. Althans, dat vindt een handjevol kritische leden. Wie had bijvoorbeeld Hans Wiegel weer van stal gehaald?

Van Baalen zucht en zegt: ,,Hans Wiegel is er altijd. Hij haalt makkelijk de media en hij is nog lang niet uitgewerkt. Zalm waardeert Wiegel. We wisten precies wat Wiegel ging doen, hij had zijn agenda aan ons doorgegeven.'' Om er half grappend aan toe te voegen: ,,Een erelid doet ook gewoon corvee.''

,,Je kunt hem beter binnen hebben en samen naar buiten pissen dan dat je hem buiten hebt en dat hij naar binnen pist'', erkent iemand in de zaal. Maar ongemakkelijk was het af en toe wel. ,,Hij zei zelfs dat hij wel formateur wilde worden'', aldus een ander. ,,Wiegel pist niet naar binnen'', sust Van Baalen. ,,Je moet hem waarderen. Pas als je hem niet waardeert, heb je een probleem.''

    • Egbert Kalse