Dreigende taal Irak maakt markt nerveus

Het dreigement van Irak dat het zal terugslaan tegen Koeweit als de VS vanuit dat land zullen aanvallen, maakt de oliemarkten uiterst nerveus. Vanmorgen steeg de olieprijs weer tot boven de 30 dollar.

Aanvankelijk reageerden de oliemarkten opgelucht toen Hans Blix, hoofd van het VN-inspectieteam, zijn rapport had gepresenteerd aan de Veiligheidsraad. Uit reacties op het rapport bleek dat de inspecteurs wellicht enige weken extra zouden krijgen voor hun zoektocht. De prijs van een vat Brent-olie (Noordzee-olie voor levering in maart) daalde tot 29,84 dollar.

Deze daling werd vanmorgen tenietgedaan na opmerkingen van de Iraakse vice-premier Aziz, dat het land zal terugslaan tegen olieproducent Koeweit als de Amerikanen Irak vanuit deze Golfstaat zullen aanvallen.

Ook het bericht van het Amerikaanse televisiestation CNN dat een aanval op Irak in februari zal plaatsvinden en de State of the Union, die president George W. Bush later vandaag uitspreekt, maken de markt nerveus. Het was in deze jaarlijkse toespraak dat Bush vorig jaar Irak, Iran en Noord-Korea de `as van het kwaad' noemde. Omstreeks het middaguur kostte een vat Brent 30,17 dollar.

Behalve de crisis rond Irak speelt die bij olieproducent Venezuela een grote rol bij de heftige schommelingen van de olieprijs. De staking in de olie-industrie, gericht tegen president Hugo Chávez, zorgde er in december voor dat de olie-export vrijwel stil lag, maar gisteren zouden er weer bijna een miljoen vaten olie zijn uitgevoerd. Venezuela exporteerde in november, voordat de staking begon, ruim drie miljoen vaten per dag.

De oliemaatschappijen hebben weinig baat bij de hoge olieprijs. Het aandeel Koninklijke Olie noteerde vanmorgen 36,70 euro, tegenover 59 euro eind 2002. De oliefondsen hebben last van de algehele malaise op de effectenmarkten, en ook van de wetenschap dat het snel afgelopen kan zijn met de hoge olieprijs.

Toen Irak in 1990 Koeweit aanviel, steeg de prijs van olie tot rond de 40 dollar per vat. De olie werd weer snel goedkoper toen bleek dat Irak weinig verweer had tegen de luchtaanvallen van de geallieerden. Als dit scenario zich herhaalt, kan de olieprijs snel terugzakken naar 25 dollar of lager, zeggen analisten.