Dowry weer populair

De bruidsschat is in India sinds 1961 bij wet verboden. Maar volgens vrouwen- en mensenrechtenorganisaties is het gebruik de laatste jaren eerder toegenomen dan verminderd. De familie van de jongen vraagt niet langer om geld, maar om al het moois wat tegenwoordig te koop is: ijskasten, kleuren-tv's, scooters en computers.

Meestal probeert de vader van de bruid de kleuren-tv bijvoorbeeld in termijnen te betalen, maar als dat niet goed gaat wordt wraak genomen genomen op de bruid: in de vorm van mishandeling, en zelfs moord. Vooral op het platteland komt het voor dat de vrouw met kerosine wordt overgoten en in brand gestoken.

De politie constateerde in 1995 in totaal 5.000 `kerosine-ongelukken'. Onder druk van vrouwen- en mensenrechtenorganisaties neemt de politie de kerosine-ongelukken en ook andere onnatuurlijke vormen van overlijden van jonge bruiden serieuzer: in 2001 werd het aantal dowry-moorden door de Indiase politie vastgesteld op 15.000, terwijl de organisaties voor de rechten van de mens het houden op ongeveer zeventig dowry-moorden per dag.

Het grootste probleem is dat het geven van dowry in de stedelijke middenklasse juist een statussymbool aan het worden is: de vader is er trots op dat hij in staat is niet alleen het dure feest in een vijfsterrenhotel te financieren, maar ook een flinke auto bij wijze van geschenk aan te bieden en een huwelijksreis naar de bergen van Zwitserland. Dan mag de gemeenschap raden hoeveel daadwerkelijk aan geld en goud bij wijze van bruidsschat is uitgekeerd.