Clubs moeten extra bezuinigen op lonen

De 36 clubs in het betaalde voetbal moeten komend seizoen nog tenminste twintig procent extra besparen op salarissen voor spelers en trainers om uit de rode cijfers te raken. Dit seizoen werd al voor 20 miljoen euro bezuinigd op personeelskosten. De totale schuldenlast van tachtig miljoen euro van vorig seizoen nam daardoor af.

Met dezelfde baten moet in de salarissfeer nog eens veertig miljoen euro extra bespaard worden om op nul uit te komen. Dit zei Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, gisteravond in Zeist.

De Centrale Spelers Raad, de belangengroepering voor profvoetballers, is het hiermee oneens. ,,Het is zuur om de voetballer steeds te laten inleveren'', meent voorzitter Theo van Seggelen. ,,Wij hebben uitgerekend dat als de spelers van FC Utrecht de komende drie jaar voor niets spelen, de club nóg niet uit de financiële problemen is. Het inkrimpen van salarissen van voetbalprofs moet niet de hoofdmoot zijn van de bezuinigingen. Je kunt ook bezuinigen op scouts of dure managers.''

Van de tien aanwezige voetballers waren gisteravond vijf spelers bereid in te geld leveren. Onder hen bevond zich Robert Roest, die er veel voor over heeft een nieuw contract te krijgen. Het contract van de 33-jarige speler van FC Utrecht wordt aan het einde van het seizoen wegens bezuinigen niet verlengd.

De KNVB is tevreden over de wijze waarop de Betaald Voetbal Organisaties (BVO's) momenteel saneren. Kesler: ,,Ik heb de indruk dat de clubs nu door hebben wat er moet gebeuren. We raken langzaam uit het diepe dal.'' De KNVB wil de strenge licentiebepalingen soepeler toepassen. Kesler: ,,Als je dit jaar kijkt naar de verliezen, komen toch weer clubs in de problemen met de licentieverstrekking. We kunnen stringent de licentie intrekken, maar dat is een paardenmiddel en kapitaalvernietiging. Zo'n club komt dan nooit terug in het betaalde voetbal.''

Daarom gaat de voetbalbond een systeem met gele kaarten hanteren dat de eerder aangekondigde zwaardere sancties vervangt. Tevens worden clubs ingedeeld in drie categorieën met daaraan verbonden drie `financiële parameters'. Een club in afdeling 1 die in het bezit is van een gele kaart, wordt bij een volgend meetpunt, bijvoorbeeld na een jaar, de licentie ontnomen als de huishouding nog niet op orde is.

De KNVB wil dat clubs te verwachten inkomsten van derden op hun begrotingen voortaan voorzien van bankgaranties. De bond is teleurgesteld over de kwaliteit van de garanties die sommige clubs bij de licentiecommissie afgaven. Kesler sprak in dit geval van `trucs'. De bond ziet verder af van het voornemen als toezichthouder te gaan optreden bij noodlijdende clubs. De voetbalbond zegt dit te doen uit vrees zelf ook financieel te worden aangesproken. ,,Met al deze maatregelen kunnen we over twee jaar waarschijnlijk constateren dat we weer een redelijk gezonde bedrijfstak hebben'', aldus Kesler.

    • Erik Oudshoorn