Blix: Irak werkt nog steeds niet echt mee

Irak heeft de VN-resoluties die zijn ontwapening eisen nog steeds niet werkelijk geaccepteerd, zo heeft chef-wapeninspecteur Hans Blix gisteren gezegd in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, komt Blix' conclusie ,,niet als een verrassing''. Hij zei dat voor Irak de tijd snel opraakt en dat Washington zijn volgende stappen vermoedelijk volgende week zal meedelen. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, constateerde vandaag een nieuwe `wezenlijke schending' van resolutie 1441 van de Veiligheidsraad. ,,De kansen dat dit vreedzaam wordt opgelost zijn kleiner dan ze waren'', zei Straw.

Maar de Franse president, Jacques Chirac, en zijn Russische ambtgenoot Poetin, die beiden over vetorecht in de Veiligheidsraad beschikken, zeiden dat de inspecteurs meer tijd moeten hebben. De Europese Unie gaf een verklaring uit waarin zij er bij Bagdad op aandrong beter met de inspecteurs samen te werken.

In zijn rapport over zestig dagen inspecties in Irak conform resolutie 1441 van de Veiligheidsraad suggereerde Blix, chef van de VN-wapeninspectie UNMOVIC, gisteren in New York dat Bagdad met name de waarheid achterhoudt over zijn chemische en biologische wapenprogramma's. Maar zijn tegenhanger Mohammed ElBaradei van het Internationaal Atoomagentschap IAEA zei geen bewijs te hebben gevonden dat Irak zijn nucleaire programma nieuw leven heeft ingeblazen na de eliminatie daarvan door de VN in de jaren negentig. Hij vroeg ,,een paar maanden'' om de speurtocht van de wapeninspecteurs te voltooien. Blix vroeg niet met zoveel woorden om meer tijd maar maakte duidelijk dat de inspecteurs nog maar net zijn begonnen.

De Iraakse vice-premier Tariq Aziz verzekerde gisteren voor de Canadese televisie dat Irak alle toekomstige verzoeken van de VN-wapeninspecteurs zal inwilligen – ,,wij beloven in de toekomst nog opener te zijn''. Volgens Tariq Aziz is er maar op twee punten een verschil van mening tussen Bagdad en de inspecteurs, namelijk ten aanzien van het overvliegen van U2-spionagevliegtuigen en over de omstandigheden waaronder Iraakse geleerden door de inspecteurs kunnen worden ondervraagd. Maar hij waarschuwde anderzijds dat Irak zal terugslaan als de VS in de aanval gaan, en bedreigde daarbij ook het buurland Koeweit als vandaaruit een offensief wordt gelanceerd. ,,Dat is legitiem'', zei hij.

De Egyptische president, Hosni Mubarak, waarschuwde zijn Iraakse collega Saddam Hussein in een vandaag gepubliceerd vraaggesprek dat oorlog onvermijdelijk is als Irak ,,niet ophoudt het inspectieproces tegen te werken''. ,,Als de presidentiële paleizen niet worden geïnspecteerd, worden ze verwoest en de gevolgen zullen ernstig zijn'', zei hij.

Analyse: pagina 5

Hoofdartikel: pagina 7

www.nrc.nl dossier Irak