Blair noemt asielbeleid onacceptabel

Het Britse immigratiebeleid leidt opnieuw tot politieke controverse. De twee grote partijen trachten elkaar de loef af te steken in strengheid tegen asielzoekers.

Premier Blair noemde zondag het asielbeleid ,,onacceptabel'', omdat het niet in staat lijkt een stijgend aantal immigranten te verwerken. Ook zijn er aanwijzingen dat potentiële terroristen het systeem misbruiken door zich voor te doen als asielzoeker.

Blairs woordvoerder zwakte gisteravond wel diens dreigement af om de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens te verlaten, omdat die niet is ontworpen voor de huidige massale emigratie. Zo'n stap zou alleen worden overwogen als het beleid definitief faalt. Juristen zeggen overigens dat een Britse opt-out van de conventie technisch nauwelijks mogelijk is.

Vandaag presenteerden de Conservatieven hun voorstellen voor een scherper asielbeleid, twee jaar nadat hun pogingen mislukten om met dat onderwerp de verkiezingen te winnen. Ze willen dat alle asielzoekers worden ondergebracht in gesloten centra totdat ze gescreend zijn door de veiligheidsdiensten. Ze willen ook dat de regering internationale verdragen herziet, zodat sommige afgewezen immigranten kunnen worden teruggestuurd naar hun land van herkomst, wat nu niet altijd mogelijk is. Iain Duncan Smith, de Tory-leider, zei dat het asielsysteem ,,een compleet zootje'' is en dat Blair te laat is met zijn ,,gewauwel'' dat hij er iets aan wil doen.

De populistische Sun, de grootste tabloid, voert een campagne tegen ,,de asielgekte'' sinds eerder deze maand bleek dat in Londen en Manchester Algerijnen zijn aangehouden op verdenking van terrorisme die ook een asielaanvraag hadden lopen. Ook kwam uit dat een ex-Talibaan-strijder een verblijfsvergunning had gekregen. De immigratiedienst maakt de komende dagen vermoedelijk bekend dat het aantal asielaanvragen met een kwart is toegenomen tot 100.000 per jaar.

Minister David Blunkett van Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor de al sterk verscherpte asielwetgeving, noemde de kritiek van Tories en Sun ,,racistisch''. Met een beroep op de gevoelens van ,,onze tien miljoen lezers die zich verraden voelen'' vraagt het blad premier Blair vandaag in een open brief waarom hij imams die tot haat aanzetten niet in de cel laat zetten en waarom nog steeds `busladingen' immigranten uit Frankrijk worden toegelaten. Volgens mensenrechtenorganisaties wordt het Verenigd Koninkrijk in Europees perspectief helemaal niet overspoeld door immigranten.