Beurs herstelt licht

Op de financiële markten zijn de aandelenkoersen vanmorgen slechts gedeeltelijk hersteld van de diepe val van gisteren. De AEX-index klom vanmorgen met 1 procent naar 287,35 punten.

Gisteren eindigde de index 3,9 procent lager op 284,33 punten. Dat was het laagste slot sinds december 1996. In New York sloot de Dow Jones-index gisteravond voor het eerst sinds oktober vorig jaar onder 8.000 punten.

Op de beurzen is daarmee de spanning rond Irak, die gisteren opliep bij de presentatie van het rapport van de VN-wapeninspecteurs in Irak aan de veiligheidsraad, niet weg. Wel kalmeerden de valuta-, obligatie- en grondstoffenmarkten enigzins.

De euro, die gisteren kortstondig klom naar een niveau van 1,09 dollar, viel vanmorgen terug naar iets boven de 1,08 dollar. De obligatiekoersen in Europa daalden licht, waardoor het effectieve rendement op de Nederlandse tienjaars-staatsobligatie opliep van onder de 4 procent naar 4,05 procent. De prijs van goud, die gisteren steeg boven 372 dollar per troy ounce (31,1 gram), bedroeg vanmorgen 366,75 dollar.

BEURZEN: pagina 15