Belegen nieuws per satelliet

Hoe zou het zijn met drs. Schadée, de ruimtevaart-insider die commentaar gaf op de landing op de maan? Terwijl hij sprak, kwam zijn foto in beeld. Hij zei dat hij als specialist was betrokken bij de lanceringen in Amerika, dus als kijkers zaten we op de eerste rang. De authentieke ruis op de lijn werd veroorzaakt doordat hij in een Nederlandse telefooncel stond. Niemand die iets merkte, want hij had zich redelijk geïnformeerd door het nieuws en wat handboeken. Presentator Henk Terlingen zat in het complot.

Ik moet daar altijd aan denken als ik een Nederlandse correspondent vanuit den vreemde een gesprek zie voeren via een dure satellietverbinding. Meestal vertelt die wat in de Hilversumse studio via kranten en persbureaus allang bekend is. Neem dus een voorbeeld aan Schadée. Maak het authentiek door de correspondent in een Amerikaans decortje te plaatsen als hij praat met de presentator. Aan het einde van de uitzending stapt die correspondent dan – net als de weerman in het Journaal – uit zijn beelddecortje en loopt hij naar de presentator. Dat is even informatief als zo'n satellietverbinding maar een stuk goedkoper en eerlijker.

Gisteren zag ik in het nieuwe Nova Twan Huys een kwartier lang aan een satellietverbinding wachten in de New Yorkse kou, terwijl in de Hilversumse studio een discussie werd gevoerd over Irak tussen Kamerlid Femke Halsema (GroenLinks) en de Britse ambassadeur Colin Budd. Hij mocht vanuit New York zo nu en dan ook wat zeggen over president Bush die een sceptisch publiek in binnen- en buitenland van zijn gelijk wil overtuigen. Dingen die ik allang wist uit het Journaal. De uitstekende Journaal-correspondent Charles Groenhuijsen zit in Washington dichterbij het vuur en hij is soms om tien uur te zien met het laatste nieuws vlak voor Nova begint. Het is dus overbodig dat Huys zijn werk vanuit het afgelegen New York nog eens dunnetjes overdoet. Gisteren moest Groenhuijsen ook naar New York voor de VN, dus zaten ze er allebei. Met zo weinig correspondenten in Amerika zou de publieke omroep beter kunnen coördineren. Maar Huys en Groenhuijsen schijnen niet zo goed met elkaar overweg te kunnen. Typisch staaltje van dure Hilversumse verkokering.

Nova leeft boven zijn stand. Ze willen een programma maken als BBC Newsnight en daar horen satellietverbindingen bij. De muis wil stampen, net als de olifant. De BBC heeft niet één man op een dak in New York, maar vele tientallen correspondenten en stringers in de Verenigde Staten. Die halen hun nieuws niet uit dezelfde bronnen als de Londense studio, maar lopen zelf dagelijks rond in het Capitool, het Witte Huis en de Verenigde Naties. Ze hebben eigen verhalen te vertellen die iets toevoegen aan hetgeen al bekend is. Soms discussieert een hoge functionaris, een Congreslid of Senator per satelliet met de Londense presentator. Voor het Nederlandse Nova komen die niet uit hun kantoor.

Het is zonde van het geld om een Madurodam-versie van Newsnight te maken. De reportage van Huys over het uitgestorven stadje bij Camp Pendleton vanwaar alle militairen onder wie jonge moeders – voor misschien wel een jaar naar de Golf zijn vertrokken was meer dan voldoende. Van zulk eigen werk moet een kleine Nederlandse actualiteitenrubriek het hebben. Die inleiding kan dan ook wel in de Nederlandse studio worden voorgelezen en niet vanuit New York.

Ik hoop dat er meer reportages te zien zullen zijn en minder studiodiscussies als tussen Halsema en Budd waar de bekende voors en tegens over een aanval op Irak nog eens werden herhaald. Daar zijn tientallen andere Hilversumse talkshows voor.

Er is veel geïnvesteerd in vormgeving. Nu de journalistiek nog. Het nieuwe Nova heeft alweer een nieuw decor, een blokhutinterieur met een achtergrond van bewegende beelden. Waarom kunnen ze die verschillende actualiteitenrubrieken niet vanuit dezelfde studio uitzenden met wisselend decor? Dat doen ze ook bij kostenbewuste commerciële zenders. De komst van Ferry Mingelen van zijn studio van Den Haag Vandaag naar de Hilversumse Nova-studio is in de publieke omroepwereld al een prestatie die navolging verdient. Door meer samenwerking en journalistieke specialisatie zou Nova ook inhoudelijk nieuw kunnen worden. Met meer eigen informatie dan drs. Schadée vanuit zijn telefooncel had te bieden.

    • Maarten Huygen