Afscheid van danser Delcroix

Met zijn rol in Psalmensymfonie van Jirí Kylián heeft de Franse danser Patrick Delcroix (40) zaterdag in Den Haag afscheid genomen van het Nederlands Dans Theater. Choreograaf Kylián ontdekte Delcroix – die ooit de snelste danser ter wereld werd genoemd – in 1985 bij het Scapino Ballet en vroeg hem voor zijn gezelschap. De degelijk klassiek opgeleide danser beantwoordde aan het profiel dat Kylián destijds zocht: lange lijnen, sportief en dynamisch, exact en snel, flexibel van lichaam en geest.

Delcroix groeide uit tot prominent NDT1-lid. Behalve Kyliáns werk danste hij dat van Forsythe, Naharin, Ek en Van Manen. Daarnaast begon Delcroix zelf als choreograaf voor NDT, Djazzex en Introdans. Tegenwoordig werkt hij onder meer in Brazilië, Zuid-Afrika en Canada. Binnenkort maakt hij een ballet bij het Wiener Staatsoper Ballet. Delcroix werd vorig jaar in Frankrijk benoemd tot Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres.