Williams voltooit in Melbourne `Serena Slam'

Met haar eindzege bij de Australian Open voltooide tennisster Serena Williams (21) zaterdag haar Serena Slam, ten koste van opnieuw haar één jaar oudere zuster Venus.

Tot tranen toe geroerd was Serena Williams zaterdag, in de wetenschap dat de Amerikaanse tennisster na haar eindoverwinning bij de Australian Open was toegetreden tot een illuster gezelschap. ,,Niemand kan beweren dat ik geen vier grandslams op rij heb gewonnen'', sprak de 21-jarige na haar zege op eveneens voor de vierde keer op rij haar één jaar oudere zus Venus: 7-6, 3-6 en 6-4.

Een Grand Slam staat formeel voor het winnen van achtereenvolgens de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en US Open. Williams ontbrak twaalf maanden geleden op Melbourne Park wegens een knieblessure, maar was sindsdien ongenaakbaar in zowel Parijs, Londen als New York. Puristen onder de tennishistorici en dat zijn er nogal wat konden echter niet nalaten op te merken dat Williams' winnende vierluik niet in één en hetzelfde kalenderjaar tot stand kwam, en dus niet als een Grand Slam kon worden aangemerkt.

Maureen Connolly (1953), Margaret Court (1970) en Steffi Graf (1988 en '93) voldeden in het verleden wel aan het criterium. Maar in navolging van twee beroemde landgenoten die ooit ook aan de stok kregen met de betweters onder de sporthistorici, Martina Navratilova (1984-'85) en golffenomeen Tiger Woods (2000-'01), claimde de jongste Williams zaterdag triomfantelijk haar tot Serena Slam gebombardeerde missie te hebben volbracht. ,,Om vier majors op rij te winnen, moet je de zaken serieus aanpakken'', zo nam de nummer één van de wereld direct na haar allereerste zege in Melbourne een voorschot op de discussie, die begin deze maand al begon toen Serena in Australië arriveerde.

Stevig hebben de Williams-zusjes het vrouwentennis in hun greep, al zijn anders dan zo vaak wordt beweerd de gezusters allesbehalve onkwetsbaar. Dat bewees Emilie Loit, een Française met een bescheiden staat van dienst die in de openingsronde op Melbourne Park slechts twee punten verwijderd was van de overwinning op Serena. Kim Clijsters zal vooral lering (willen) trekken uit haar onvolwassen optreden van donderdag, toen de 19-jarige Vlaamse in haar halve-finaleduel met de latere winnares twee matchpoints onbenut liet, en zodoende een hernieuwde Sister Act mogelijk maakte.

Het vrouwentennis mag niettemin hopen dat Amelie Mauresmo (23) en Martina Hingis (22) spoedig terugkeren. Ook al liet laatstgenoemde eerder deze maand in een vraaggesprek met het Zwitserse dagblad Blick weten rekening te houden met een leven zonder toptennis `omdat mijn voeten maar niet willen meewerken'. De voormalige nummer één van de wereld herstelt momenteel van een enkeloperatie en doodt haar tijd met skiën en paardrijden.

Aflevering elf van de Williams-familiereünie was vooral een in het oog springende botsing tussen twee karakters. Agressief en soms zelfs ronduit provocerend is het gedrag van Serena op de baan. In schril contrast daarmee staat het introverte en lijdzame optreden van haar zus, die zelden of nooit haar ware gevoelens prijsgeeft. ,,Serena was mentaal sterker'', luidde de bittere slotsom van Venus, en het was niet voor het eerst dat de nummer twee van de wereld die conclusie moest trekken.

Het moet een pijnlijke gedachte zijn voor de oudste van de twee Williams-zusjes, die op jonge leeftijd als het voorbeeld gold waaraan Serena zich spiegelde en optrok. Zo'n vijftien jaar later zijn de rollen omgedraaid. ,,Op een dag hoop ik net als zij (Serena, red.) te worden'', grimaste Venus zaterdag op cynische toon.

Aanzienlijk meer emoties vertoont de jongste Williams, zeker nadat ze de voorbije twee weken tot vervelens toe was geconfronteerd met die ene en o zo prangende vraag: hoe de Williams-zusters te verslaan? Ze zei het niet, maar met haar misprijzende blik leek Serena vooral duidelijk te willen maken dat het IQ van de gemiddelde journalist te wensen overlaat. ,,Elke dag maar weer dezelfde vraag'', mopperde de gebeeldhouwde atlete met de imposante musculatuur. ,,Eerlijk gezegd weet ik het niet.''

Getergd bleek ook haar moeder, Oracene Price. Tegenover The New York Times deed de coach annex begeleidster van de succesvolle tenniszusjes zaterdag haar beklag over het in haar ogen ongepaste gedrag van het Australische publiek. Na haar zege in de halve finales op Kim Clijsters werd haar jongste dochter door een deel van het publiek uitgefloten. `Ik vermoed dat het komt doordat tennis een overwegend blanke sport is', liet Price optekenen in de krant voordat ze met haar dochters naar Florida vertrok.

Met verbijstering werd gisteren in Australië gereageerd op de verkapte beschuldiging. Oud-winnares Margaret Court weerlegde Price's suggestie en wees op de (te) lange blessurebehandeling die Williams halverwege het duel aanvroeg om haar rechtervoet te laten intapen wegens blaren. Bijval kreeg Court van haar landgenoot en voormalig Davis-Cupspeler John Alexander. ,,Ik heb begrip voor Oracene's woorden, gelet op de vooroordelen waartegen de familie in eigen land heeft moeten vechten. Maar het publiek heeft zich vooral laten leiden door het feit dat Clijsters de vriendin is van Lleyton (Hewitt, de Australische nummer één van de wereld, red.) en dat zij onze beste troef is op de vrouwentitel.''

    • Mark Hoogstad