Wethouder vervolgd na lek over Van der G.

Het openbaar ministerie in Arnhem gaat de Wageningse ex-wethouder J. Bogers vervolgen, omdat hij op 6 mei vorig jaar de naam van de verdachte van de moord op Pim Fortuyn heeft laten uitlekken.

Justitie verwijt de ex-wethouder van GroenLinks schending van zijn ambtsgeheim. Hij moet in april voor de rechtbank verschijnen. Dat heeft een woordvoerder van het OM maandag bevestigd.

Oud-burgemeester J. Sala van Wageningen wordt niet vervolgd. Hij belde op de avond van de moord op Pim Fortuyn zijn loco-burgemeester Bogers voor overleg, omdat hij bang was dat er rellen zouden uitbreken. Volgens justitie valt de oud-burgemeester niets te verwijten. Zijn handelwijze was als verantwoordelijke voor de openbare orde juist.

Tegen Sala en Bogers was aangifte gedaan door een aantal LPF-leden. Zij meenden dat de twee Volkert van der G. en de Vereniging Milieu Offensief (VMO) in de kaart hadden gespeeld door zijn naam openbaar te maken.

Sala werd op 6 mei benaderd door het hoofd Burgerzaken van de gemeente Wageningen, die een telefoontje van het rechercheteam-Fortuyn had ontvangen om inzage te geven in het bevolkingsregister. Van der G. was kort tevoren in het geheim uit Wageningen verhuisd naar Harderwijk.

Op het moment dat Sala hoorde dat de verdachte nauwe banden met zijn gemeente had waren op televisie beelden van de onlusten in Den Haag. Daarom overlegde de oud-burgemeester met zijn plaatsvervanger, die hij strikte geheimhouding oplegde.

Bogers kende Van der G. en de andere werknemers van VMO goed. Hij kon, verklaarde hij een dag later, niet geloven dat zij iets met de moord te maken hadden en nam daarom contact op met VMO-voorzitter Sjoerd van der Wouw. Vanaf dat moment zong de naam van Volkert van der G. rond. Sala was woedend op zijn loco-burgemeester. Bogers erkende dat zijn handelwijze ,,niet zo verstandig'' was geweest. De ex-wethouder zei vandaag in een reacie dat hij een ,,schoon geweten'' heeft. ,,De burgemeester vroeg mij in zijn tweede telefoontje die avond expliciet of ik meer wist van Volkert van der G. Daarop ben ik gaan bellen, wat ik achteraf misschien niet had moeten doen. Maar ik heb dat in goed vertrouwen gedaan en ik ga er van uit dat justitie daar ook begrip voor heeft.''

Bogers is na de gemeenteraadsverkiezingen niet teruggekeerd in de Wageningse politiek. ,,Maar dat had ik al ver voor de moord op Pim Fortuyn besloten. Het was na twintig jaar mooi geweest'', zegt hij. De ex-wethouder heeft nog geen dagvaarding van justitie ontvangen. Hij ziet niet tegen de rechtszitting op, omdat er volgens hem geen kwade opzet in het spel is geweest.

Nadat er zeker zes mensen aangifte hadden gedaan tegen Sala en Bogers startte de politie een onderzoek, dat ruim zeven maanden heeft geduurd.