Voor de Luchtmacht is `Parijs' Las Vegas

`Een avond in Parijs' is, aldus de aankondiging, het thema voor de nieuwe show van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, waarvan Liesbeth List het middelpunt vormt. De titel zegt het al: La vie en rose. Maar van die Franse sfeer blijkt niet veel over te blijven. Vijf chansons, dat is het zo'n beetje, en de rest is een allegaartje van Noel Coward tot Herman Brood, en van Cole Porter tot Joni Mitchell – in een programma dat vooral Las Vegasje lijkt te spelen.

Het 53-koppige theaterorkest van de Luchtmachtkapel maakt elk voorjaar een voor een breed publiek bedoelde tournee. Ditmaal staat de herboren Liesbeth List prominent op de affiches, maar zij is lang niet de enige soliste. In totaal treden hier zes vocalisten en twee dansers aan, met nummers die zonder veel samenhang achter elkaar werden gezet en vaak ook zonder veel esprit worden uitgevoerd.

Zelden gaan orkest en zang goed samen; het is steeds alsof de zangers het orkest vergeefs staan mee te trekken. Ondanks de dansante mouvementen van dirigent Jos Pommer lukt het hem nauwelijks de boel uit de plooi te krijgen. En lang niet altijd lijken de arrangeurs goed raad te weten met de blazersbezetting, want er zijn maar weinig nummers waarin hout en koper mooi samenvloeien. Nu al zakt het gevoileerde timbre van Liesbeth List geregeld weg in het volume.

Natuurlijk is het lastig zo'n kapel, die ook ceremoniële functies heeft, op dit soort show-repertoire los te laten. Op de schouders van de smoking-achtige kledij blijft ieders militaire rang prijken. Het wringt en knelt, als een keurslijf dat niet van harte is aangetrokken. Een klein beetje enerverend wordt deze levenloze show pas halverwege de tweede helft, als de show-in-de-show voorbij is en de solisten zich in hun daagse kleren nog even uitleven in wat vlottere nummertjes. Dan begint de opgeprikte sfeer langzaam te wijken voor een iets lichtvoetiger soort muziek maken. Maar ook dan is er nog steeds weinig Frans bij.

Voorstelling: La vie en rose, door het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht o.l.v. Jos Pommer, met Liesbeth List e.a. Regie: Matthew Dickens. Gezien: 25/1 't Spant Bussum. Tournee t/m 30/5. Inl. (033) 4535600, www.luchtmachtkapel.nl

    • Henk van Gelder