Vermoorde Cor van Hout vrijdag begraven

De crimineel Cor van Hout (45) wordt vrijdagmiddag in Amsterdam begraven. Van Hout, die op zijn 25ste Freddy Heineken ontvoerde, werd vrijdagmiddag doodgeschoten in Amstelveen. Een kennis van hem, R. ter H. (36), die werd geraakt tijdens de schietpartij is dit weekeinde vier keer geopereerd. Zijn toestand was vanochtend nog `kritiek', aldus de politie.

De politie heeft de tweede man, met wie Van Hout had geluncht in Amstelveen vlak voordat hij werd doodgeschoten, vrijgelaten.

Wie de schutter was is onbekend. Hij vuurde met een machinegeweer 39 kogels af op de drie mannen en vluchtte uit de Dorpsstraat in Oud-Amstelveen achterop een motor. In het lichaam van Van Hout trof de recherche 34 kogels aan. Twee keer eerder hadden schutters al geprobeerd Van Hout te liquideren, de laatste keer was in december vorig jaar. Sinds zijn achtjarige gevangenisstraf voor de ontvoering handelde Van Hout vermoedelijk in hasj en vrouwen.

Bij de familieberichten in De Telegraaf staan vandaag 23 rouwadvertenties voor Van Hout. De meeste inzenders noemen uitsluitend hun voornaam of bijnaam als `De Neus' en `Nappe'. Eén persoon schrijft: ,,Je was mijn enigste gelijke! Wat wij samen weten, weten wij alleen J.K.'' Ook misdaadverslaggever Peter R. de Vries plaatste een rouwbericht, waarin hij Van Hout ,,de meest bijzondere man die ik in mijn leven heb ontmoet'' noemt. Niet iedereen laat zich juichend uit over de crimineel: bij de bloemen die op de plek zijn gelegd waar Van Hout overleed, ligt ook een kaartje met `Opgeruimd staat netjes'.

In het Amsterdamse criminele milieu zijn de afgelopen 2,5 jaar verscheidene kopstukken vermoord. Zo werd George Plieger op 14 januari geliquideerd, evenals Magdi Barsoum in maart vorig jaar. Een kennis van Van Hout, Gijs van Dam jr., raakte op 5 december gewond bij een schietpartij in Buitenveldert. Ook John Mieremet raakte op die manier gewond, in februari vorig jaar. Zijn zakenpartner Sam Klepper was in oktober 2000 vermoord en hun kennis Jan Femer in september dat jaar.