Verlies van Crucell verdubbelt

Door een eenmalige afwaardering van 31 miljoen euro is het verlies van het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell over het afgelopen jaar meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde jaarcijfers.

De afwaardering van goodwill (betaalde overnamepremies) is het gevolg van nieuwe Amerikaanse boekhoudregels waaraan Crucell, dat een notering heeft aan de Euronext en de Amerikaanse Nasdaq, zich moet houden. Het verlies over 2002 kwam daardoor uit op bijna 56 miljoen euro. Vorig jaar was dat 24 miljoen euro.

Bestuursvoorzitter D. Valerio maakte bekend dat het onderzoek naar anti-lichamen, een wereldwijd snel groeiende groep van medicijnen, zal worden teruggeschroefd. De resultaten hiervan vielen tegen het afgelopen jaar. Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Centocor, dat samen met Crucell een antilichaam tegen kanker ontwikkelde, beëindigde de samenwerking eind december. ,,We gaan ons meer richten op de ontwikkeling van vaccins en op onze productietechnologie'', zei Valerio vanochtend.

Samen met het Amerikaanse bedrijf Merck ontwikkelt het drie jaar geleden opgerichte Crucell een aidsvaccin. Met subsidie van de Amerikaanse overheid werkt het bedrijf ook aan een vaccin tegen onder meer het ebolavirus, waarvan wordt gezegd dat het als bioterroristisch wapen gebruikt kan worden. Valerio kondigde vandaag ook een samenwerking aan met het Franse Aventis Pasteur, een van de grootste vaccinproducenten ter wereld.

De in december afgesloten samenwerking met chemiebedrijf DSM is nog niet terug te vinden in de omzetcijfers. Hoewel Crucell eind vorig jaar al wel een eerste betaling van zo'n vijf miljoen euro van DSM heeft ontvangen. Door strengere Amerikaanse boekhoudregels mag dat bedrag pas in de komende jaren als omzet worden geboekt.