Vakbond en Axa bieden CAO aan

De Regiovakbond ABW begint samen met verzekeraar Axa een offensief om bedrijven uit de sector-CAO's te laten stappen. Deze bedrijven kunnen een bedrijfs-CAO afsluiten met ABW en een pensioen regelen bij Axa.

Dit hebben Regiovakbond ABW, een kleine vakbond met ongeveer 8.000 leden in vooral Limburg, en de Nederlandse dochter van de Franse verzekeringsgigant Axa vanmorgen bevestigd. ,,We willen het `poldermodel' niet opblazen, maar we knabbelen wel aan de grenzen van de polder'', zegt ABW-voorzitter O. Verstrenge: ,,De trend van de laatste jaren is dat bedrijven meer maatwerk willen.''

Collectieve arbeidsovereenkomsten zoals CAO's voluit heten en pensioenregelingen zijn in Nederland in veel gevallen onlosmakelijk met elkaar verbonden. In het merendeel van de ongeveer 1.000 pensioenfondsen zijn de vakbonden FNV en CNV mede-bestuurder, terwijl de vakbondsonderhandelaars bij CAO-besprekingen ook het aanvullende pensioen regelen voor de werknemers. Bedrijven die meedoen aan een sector-CAO zijn verplicht om zich aan te sluiten bij het pensioenfonds van die sector.

,,De pensioenmarkt is dichtgetimmerd'', zegt een woordvoerder van de verzekeraar Axa, die in Nederland een betrekkelijk kleine speler is: ,,Wij komen er moeilijk tussen.'' Axa schat de markt voor bedrijven die zelf hun pensioen willen regelen op ongeveer 400 miljoen euro per jaar, ongeveer tien procent van het totale pensioenpremie-inkomen. Bedrijven die hun pensioen bij Axa willen onderbrengen moeten dan wel uit een eigen bedrijfs-CAO afsluiten met een vakbond. Axa heeft daarvoor ABW benaderd.

ABW ziet in de samenwerking met een mogelijkheid om ledenwinst te boeken. ,,Wij groeien nog wel, maar minder hard dan voor heen door de economische neergang. Het omslagpunt willen we voorblijven'', zegt Verstrenge, die het verkoopnetwerk van Axa heel aantrekkelijk vindt. Axa zal via zijn intermediairs bedrijven benaderen voor een pensioenregeling. Mochten die ondernemingen daarvoor interesse hebben, dan kunnen ze voor een eigen CAO terecht bij ABW. ,,Het is overigens niet verplicht om bij ons een CAO af te sluiten, zoals wij ook niet verplicht zijn om Axa aan te prijzen'', zegt Verstrenge.

De grote vakbonden FNV en CNV zijn doorgaans niet enthousiast over het zelfstandig opereren van kleinere bonden. Zo noemde voorzitter H. van de Kolk van FNV Bondgenoten de vakbond De Unie onlangs `onderkruipers' omdat die op eigen houtje CAO's had afgesloten. ,,Zo kunnen ze ons ook zien'', denkt Verstrenge over zijn `ongebruikelijke' initiatief: ,,Maar wij zullen als kleine bond toch ons eigen hemdje moeten ophouden.''