Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Gesprek met voorzitter Bakker over het rapport van de parlementaire enquêtecommissie over de moslimenclave Srebrenica. Verder de VN-wapeninspecteurs in Irak en een reportage uit Israël waar morgen verkiezingen zijn. Ned.2, 17.30-18.43u.

Netwerk. De resultaten van het onderzoek van het Crisisonderzoeksteam (COT) onder leiding van Uri Rosenthal naar de watersnoodramp van 1953. Ook een reportage over een mogelijke ballingschap voor dictator Saddam Hussein en het rapport van de parlementaire enquêtecommissie over Srebrenica. Ned.1, 20.30-21.20u.

Nova. In nieuwe vormgeving en met nieuwe presentatoren aandacht voor het rapport van Hans Blix over de VN-wapeninspecties in Irak en een reportage over het vertrek van weer nieuwe Amerikaanse troepen naar de Perzische Golf. Verder het vanmorgen gepresenteerde eindrapport van de enquêtecommissie Srebrenica. Ned.3, 22.20-23.15u.

Nieuws aan tafel. Publicist Willem Oltmans, presentatrice Hanneke Groenteman en schrijver Midas Dekkers praten over het Midden-Oosten, de verkiezingen in Israël, formatie en opvoeding van kinderen. RTL4, 22.30-23.30u.

DOCUMENTAIRE

Nieuw economisch peil: Nederland koopt lucht. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.03-20.30u.

Dokument: De vergeten ramp. Als de bevolking vroegtijdig gewaarschuwd zou zijn, dan waren bij de watersnoodramp in 1953 minder doden gevallen. Dat menen een oud-helikopterpiloot en zijn assistent die destijds hielpen. Ook komen door hen geredde mensen aan het woord. Er kwamen 1.835 mensen om. Ned.1, 22.55-23.40u.

PRAATPROGRAMMA

Het jongeren Lagerhuis. Jongeren debatteren over jongeren die volledig vervreemden van de natuur en over integratieproblemen bij allochtonen. Ned.3, 19.03-20.03u.

Radar. Uitreiking van de Loden Leeuw, de kijkerstrofee voor het meest ergerlijke reclamespotje. Ned.2, 19.27-19.58u.

Studio 2. Gesprekken met opiniepeiler Maurice de Hond en de bij Sky Radio op straat gezette Candlelight-presentator Jan van Veen. Ned.2, 22.48-23.40u.

FILM

The Nutty Professor (Tom Shadyac, 1996, VS). Eddie Murphy probeert zich in zo'n acht dubbelrollen staande te houden tussen de vele poep- en piesgrappen in flauwe maar succesvolle remake van Jerry Lewis-komedie over dikke professor en zijn toverdrank. SBS6, 20.30-22.10u., met reclame.

Timecop (Peter Hyams, 1994, VS). Onbedoeld komisch vehikel voor Belgische vechtersbaas Jean-Claude Van Damme. Hij is belast met toezicht op excessen in het tijdreizen en raakt ook zelf het spoor bijster in bouwvallig script. V8, 20.30-22.15u., met reclame.

Powder (Victor Salva, 1995, VS). Fabel over de vijandigheid op het Texaanse platteland jegens de verpersoonlijking van de onschuld: een zonderlinge, uit een kelder opgedoken, telepatisch begaafde albino-tiener (Sean Patrick Flanery). De onderwijzers Mary Steenburgen en Jeff Goldblum doen wèl aardig. Yorin, 23.50-1.45u., met reclame.

. Anna (Erik Wedersøe, 2000, Denemarken). Pernilla August, moeder van regisseur Bille, speelt mooie hoofdrol als vrijgevochten ambassadeursvrouw die Marokko verlaat om rond te reizen in Europa. Ned.3, 0.30-1.55u.

. Clue (Jonathan Lynn, 1985, VS). Speelfilmdebuut is een uitzinnig komische whodunit die soms aan het werk van de jonge Woody Allen doet denken. Babbelzieke Tim Curry ontvangt in een griezelig landhuis zes gasten om het familiespel Cluedo in werkelijkheid na te spelen. Morgen, SBS6, 13.15-15.00u., met reclame.

RADIO

Kunststof. Gesprek met reclameman Gregor Frenkel Frank over zijn boek These where the days. Radio 1, 19.04-20.00u.

Theater van het sentiment. Eerste van een serie van vier herhalingen van hoorspelen uit de vorige eeuw met een toelichting van de maker. Vanavond vertelt Louis Houet over zijn hoorspel De renner uit 1984. Radio 2, 22.03-23.00u.

De avonden. Na het uitzicht van fotografe Nicole Segers in Amsterdam een gesprek met de bioloog Tijs Goldschmidt over het boek De toekomst van het leven van de Amerikaanse bioloog Edward O. Wilson die praktische oplossingen biedt om dieren en planten te redden en daarmee het voortbestaan van de aarde. Na elven o.a. schrijver A.L. Snijders over zijn werkplek. 747AM, 22.02-24.00u.