Robin Utrecht wint Zilveren Camera 2002

ANP-fotograaf Robin Utrecht (28) is de grote winnaar van de Zilveren Camera 2002, de competitie voor nieuwsfotografie. Utrecht won vandaag de Zilveren Camera voor de beste nieuwsfoto van 2002 met zijn foto van de neergeschoten Pim Fortuyn, en werd uitgeroepen tot `Fujifilm Fotojournalist van het Jaar' voor een aantal andere nieuwsfoto's. Bovendien won hij de eerste prijs in de categorieën Portretten (Prins Bernhard), Sport (NK schaatsen) en een gedeelde eerste plaats bij Politiek nieuws met een reportage over premier Kok in Srebrenica.

De winnende foto is omstreden om ethische redenen: veel lezers van de Volkskrant, AD en de Telegraaf, die de dode Fortuyn groot op de voorpagina plaatsten, vonden het beeld te confronterend. De nieuwswaarde is onbetwist, de foto was vanaf publicatie de gedoodverfde winnaar van de Zilveren Camera. Utrecht was als enige fotograaf snel aanwezig in het Mediapark en wist een van de vijf digitale kaartjes te verstoppen toen hij door beveiligers werd gemaand zijn foto's in te leveren.

De Canonprijs voor fotojournalisten tot 30 jaar is toegekend aan Justin Jin voor zijn reportage `Addicted tot God', over junks, prostituées en criminelen die zich tot het Christendom bekeren. Eeerder verscheen deze reportage in M, de zaterdagbijlage van deze krant. De Zilveren Camera is een competitie voor Nederlandse of in Nederland werkende beroepsfotografen, opgezet door de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten.