Nieuwe dienstregeling: direct vliegen op China

Politiek zijn ze nog steeds aartsvijanden, maar praktisch gezien kunnen China en de in Pekings ogen `afvallige provincie' Taiwan steeds beter met elkaar overweg. Voor het eerst sinds de vlucht van de nationalistische Kwomintang van het communistische Chinese vasteland naar Taiwan, 54 jaar geleden, heeft een Taiwanees vliegtuig gisteren passagiers opgehaald in China.

Uit ideologische motieven en uit vrees voor Chinese infiltratie weigerde Taiwan tot dusver directe vliegverbindingen toe te staan met China, hoewel beide landen in economisch opzicht steeds nauwer verweven zijn geraakt. Met de landing van een Boeing 747 van de Taiwanese China Airlines op het vliegveld van Shanghai is dat taboe nu doorbroken – al gaat het voorlopig nog om een experiment en moest het toestel op de heen- en terugvlucht een symbolische landing maken in Hongkong. De komende dagen volgen nog meer chartervluchten tussen Taiwan en China.

Net als bij de vlucht van gisteren, maken vooral Taiwanese zakenleiden en managers die werken in China en hun familieleden gebruik van de geboden mogelijkheid om het komende Chinese Nieuwjaar thuis te vieren. Aan de eerste `directe' vlucht van gisteren zijn maandenlange onderhandelingen vooraf gegaan. Een van de onderhandelaars die gisteren meevlogen naar Shanghai, is John Chiang, een kleinzoon van de leider van de Kwomintang, Chiang Kai-shek.