Net sluit zich rond Van Gaal na nederlaag tegen Celta de Vigo

Het bestuur van Barcelona zou vandaag een beslissing nemen over de toekomst van Louis van Gaal. De positie van de Nederlandse trainer is na de 2-0 nederlaag van gisteren tegen Celta de Vigo vrijwel onhoudbaar geworden. De Catalaanse voetbalclub heeft halverwege het seizoen inmiddels een achterstand van twintig punten op koploper Real Sociedad.

Francesc Closa, vice-voorzitter van Barcelona, liet na de nederlaag in Vigo weten dat ,,het nu nog niet het moment is om een besluit te nemen''. ,,Als er een beslissing wordt genomen dan zal dat morgen gebeuren, maar niet voordat we alles rustig hebben kunnen analyseren'', sprak Closa na de achtste competitienederlaag van dit seizoen. Barcelona is bezig aan het slechtste seizoen sinds 1940, toen de club zich pas na een beslissingswedstrijd tegen Murcia verzekerde van een langer verblijf in de hoogste divisie.

Voorzitter Joan Gaspart wilde na afloop van wedstrijd geen mededelingen doen over de toekomst van Van Gaal. De afgelopen maanden nam Gaspart de coach steeds in bescherming, maar de druk van de socios om vroegtijdig afscheid te nemen van de Nederlander lijkt nu te groot geworden. Bij het vertrek uit Vigo eiste een groepje aanhangers van Barcelona opnieuw het ontslag van de dit jaar teruggekeerde Van Gaal.

De slechte resultaten van Barcelona in de competitie staan in schril contrast met de Europese optredens dit seizoen. In de Champions League bleef de ploeg van Van Gaal tot dusver ongeslagen. Desondanks is het krediet van het overgrote deel van de aanhang op nu de ploeg in de Spaanse competitie nog slechts drie punten is verwijderd van de degradatiezone.

De verschillende Spaanse sportkranten stelden vanmorgen dat het afzetten van Van Gaal nog slechts een kwestie van tijd is. `Adios Van Gaal', kopte vanmorgen El Mundo Deportivo. `Van Gaal zal vandaag worden ontslagen', schreef Sport. Slechts de in het contract van Van Gaal opgenomen afkoopsom van circa zes miljoen euro zou nog een struikelblok kunnen vormen voor het bestuur van Barcelona.

Een contrast met de kritiek op Van Gaal is de lof voor de Nederlandse doelman Sander Westerveld bij lijstaanvoerder Real Sociedad. Net als vorige week stond Westerveld zaterdag tegen Atlético Madrid aan de basis van een 2-1 overwinning door een strafschop te keren. De vreugde over de zege werd vergroot doordat nummer twee Real Madrid gelijkspeelde tegen Bilbao (1-1). Sociedad heeft nu vijf punten meer dan de houder van de Champions League. Volgende week moet de ploeg uit San Sebastian op bezoek in Bilbao.