Nederlands basketbal terug bij af

Het Nederlands basketbalteam heeft alle tien de wedstrijden in de kwalificatiepoule voor het Europees kampioenschap in Zweden verloren. De ploeg van bondscoach Maarten van Gent ging zaterdag voor een handjevol toeschouwers in Rotterdam met 82-74 onderuit tegen Zwiterland. Daarmee heeft de Nederlandse ploeg inmiddels een treurige reeks opgebouwd van veertien nederlagen op rij. Coach Van Gent kan zich op dit moment geen land bedenken waar Nederland het niet moeilijk tegen zou hebben. ,,Ik vraag me serieus af of Nederland wel van Luxemburg zou winnen.''

Hoe kijkt u terug op de treurige reeks kwalificatiewedstrijden?

Maarten van Gent: ,,Het is ongeveer zo gegaan als ik vooraf had verwacht. Ik had ingeschat dat we alleen tegen Zwitserland en Bulgarije een kansje zouden kunnen hebben. Maar ook dat zat er niet in. Ik heb geprobeerd om de beste spelers enthousiast te maken voor het team, maar dat is niet gelukt. De coach is machteloos. Zolang de spelers niet worden gedwongen om voor het nationale team uit te komen zal het niets worden.''

Hoe ziet u de toekomst van de nationale ploeg?

,,De komende maanden moet de bond duidelijk maken wat er gaat gebeuren. Worden de spelers met macht gedwongen om voor Nederland uit te komen of laten ze de ploeg er maar een beetje bij hangen. Als dat laatste gebeurt dan houd ik het voor gezien.''

Waarom heeft u zich de afgelopen jaren beschikbaar gesteld voor de nationale ploeg?

,,In de eerste plaats ben ik Nederlander. Ik doe graag iets voor het Nederlandse basketbal als ik word gevraagd. Bovendien is het niet zo moeilijk om iets wat totaal aan de grond zit omhoog te helpen. Maar als ik echt als professioneel coach naar de zaak had gekeken was ik er natuurlijk nooit aan begonnen. Op dit moment zit de Nederlandse ploeg op het allerlaagste niveau.''

Wordt het ooit nog wat met het basketbal in Nederland?

,,Bij de top zal Nederland nooit komen. Misschien dat we ooit eens een incidenteel succesje kunnen boeken. Meer zit er niet in.''