Mobiele bioscoop

Een mobiele dvd-speler vertoont films op elke tv en pc in huis, caravan of boot.

De dvd rukt op. Zelfs tot in ruimten, zoals de auto, waar we misschien beter iets anders om handen kunnen hebben. Al zijn rustige kinderen op de achterbank op weg naar een verre vakantiebestemming heel wat waard.

Maar blijven Harry Potter of de `hobbits' uit the Lord of the Rings in de auto wonen? Tot voor kort moesten de televisie van de vakantiewoning, de caravan of de kinderkamer het zonder dvd stellen. Want ondanks de dalende prijzen was een dvd-speler voor ieder tv-toestel in het huis en daarbuiten overdreven, en het verplaatsen onaantrekkelijk.

Philips verzon een oplossing voor dat (luxe) probleem. De elektronicafabrikant introduceerde eind vorig jaar de Jack Rabit 32RWDV: een kleine, draagbare, verplaatsbare dvd-speler. De JR 32 vertoont niet alleen dvd's, digitale foto's en speelt mp-3 muziekbestanden af op televisie, maar vertoont dezelfde kunsten ook op de pc of mac. Gekoppeld aan de pc of mac kunnen ook cd's worden gebrand. Philips voegt daarmee als eerste de functionaliteit van pc- en audiovisuele omgeving samen.

Veel gezinnen bezitten meer dan één pc. Vaak schuift de oudere pc – zonder dvd-speler en cd-brander – na vervanging door naar een kinderkamer. Een mobiele dvd speler/cd-brander kan een uitkomst zijn. Erg oud moet de pc overigens niet zijn. Een Pentium III, 500 Mhz en 128 MB Ram zijn een minimum voor het rimpelloos vertonen van videobeelden. De JR 32 wordt met USB aan de pc gekoppeld. De hoge snelheden met branden (32 cd, 10 rw) worden alleen gehaald met versie 2.0. De oudere versie 1.1. reduceert de snelheden tot 6 cd en 4 rw.

De mobiele dvd-speler is betrekkelijk eenvoudig op een televisie aan te sluiten. De meegeleverde video en s-videokabels zullen over het algemeen afdoende zijn; voor oudere tv's zal soms een aparte kabel moeten worden aangeschaft. Voor de bezitters van apparatuur met 5 kanaals surround-geluid is ook een aansluiting beschikaar, net als voor een hoofdtelefoon.

De koppeling aan de pc van dit audiovisuele apparaat maakt het mogelijk om nieuwe firmware te downloaden. Een noviteit; reparaties aan de software verliepen uitsluitend via een vaak moeizaam proces van opsturen naar de technische dienst van de fabrikant. Verbeteringen bereikten alleen nieuwere types.

De draadloze afstandsbediening voor de speler doet in functionaliteit niet onder voor andere afstandsbedieningen van audiovisuele apparatuur. Vergeleken met de mogelijkheden die de muis op een pc biedt is het behelpen. Dat geldt zeker voor het kiezen uit de menu's en het afspelen van muziekbestanden. Op de pc gaat alles stukken eenvoudiger en sneller. Interactieve televisie heeft nog een lange weg te gaan.

De Jack Rabbit 32RWDV wordt geleverd met software voor het afspelen van dvd's op pc en mac (PowerDVD) en het branden (Easy CD Creator Basic). De adviesprijs bedraagt 299 euro; de straatprijs is aanmerkelijk lager.

    • Cees Verschure