Maier verrast met zege Super G

Hermann Maier heeft vanmorgen in Kitzbühel de Super G gewonnen, zijn favoriete onderdeel. Het was de eerste overwinning van de 30-jarige Oostenrijker na zijn zware motorongeluk in 2001. Maier liep toen een gecompliceerde beenbreuk op. Pas na een operatie van zeven uur bleek dat het been van de meervoudig olympisch en wereldkampioen niet geamputeerd hoefde te worden. Maier deed twee weken geleden voor het eerst na zijn ongeluk aan een wedstrijd mee.

Zaterdag eindigde Maier (rugnummer 13) bij de afdaling van de befaamde Hahnenkammrennen in Kitzbühel op de zesde plaats. Een week eerder was hij zesde in de afdaling in Wengen. Vrijdag werd de Super G-race afgelast wegens hevige sneeuwval. Vanmorgen werd de race alsnog geskied. Het weer was opnieuw slecht. Door sneeuwval was het zicht op de Streif-helling slecht voor de skiërs.

Maier startte vanmorgen voor favoriet Stephan Eberharter. Na diens finish wist hij zeker dat hij eindelijk weer eens gewonnen had, zijn 42ste zege in een wereldbekerwedstrijd, zijn zeventiende in een Super G. De Oostenrijkers Christian Gruber en Ebertharter werden respectievelijke tweede en derde.

Met betraande ogen onderging de `Herminator' de glorieuze overwinning, de eerste na 22 maanden gedwongen pauze en revalidatie. ,,Ik wist dat ik het nog kon, maar dat mijn lichaam zo snel weer functioneert is toch wel een grote verrassing'', zei Maier. ,,Dit is waanzin. Dit is mijn mooiste overwinning. In oktober moest ik de training nog beëindigen wegens hevige pijn. Ik wilde er mee stoppen. Rond de Kerst besloot ik het nog één keer te proberen. Nu sta ik hier weer. Misschien ben ik wel echt onsterfelijk.''

Maier kwalificeerde zich alsnog voor de Oostenrijkse ploeg die volgende week meedoet aan de WK in St.Moritz. ,,Het hoort bij mij. Mijn hele leven ben ik op mijn best als mijn laatste kans krijg. Vanaf mijn jeugd heb ik moeten knokken. In Nagano werd ik voor dood opgeraapt na de afdaling en won ik vervolgens goud op de Super G en de reuzenslalom. Ik heb die uitdagingen nodig.''