Kolossale backs bezorgen Bucs de Super Bowl

De Tampa Bay Buccaneers hebben vannacht in San Diego met 48-21 de Oakland Raiders verslagen in de 37ste aflevering van de Super Bowl, de finale van het American Football. Het is de eerste keer in hun 26-jarige bestaan dat de Buccaneers, die jarenlang onderaan de competitie bungelden, het verreweg meest populaire evenement in de Verenigde Staten hebben gewonnen.

Terwijl in Florida de overwinning uitbundig werd gevierd, braken in Oakland rellen uit. Teleurgestelde en vooral dronken fans van de Oakland Raiders gooiden met stenen en flessen en zetten auto's in brand, een politiemacht van 400 man probeerde met gebruik van traangas en rubberkogels de orde te herstellen. Er werden tientallen arrestaties verricht.

De Buccaneers hadden zich geplaatst voor de Super Bowl door Philadelphia Eagles uit te schakelen in de National Football Conference. Ze golden als het beste defensieve team van de National Football League (NFL), maar traden als de underdog aan tegen de Raiders. Het team uit Oakland geldt als de meest aanvallende ploeg van de NFL en won de Super Bowl al drie keer.

De Bucs gaven de Raiders echter geen enkele kans om hun aanvallende spel ten uitvoer te brengen. Telkens wanneer een Raider er met de bal vandoor ging, werd hij neergehaald door een van de veelal kolossale backs van ten minste 150 kilo. Passes werden eveneens stelselmatig onderschept, en vervolgens effectief omgezet in touchdowns. Dexter Jackson van de Buccaneers werd verkozen tot meest waardevolle speler, met twee onderschepte aanvallen.

,,Elke tactiek die de Raiders uitprobeerden, hadden wij van te voren geoefend'', aldus John Lynch, een van de safety-verdedigers van de Bucs. Dat lag voor de hand, omdat Jon Gruden, de gloednieuwe coach van de Bucs, vier jaar voor de Raiders werkte. In Oakland was de fanatieke coach, die tijdens wedstrijden zijn mond verschuilt om te voorkomen dat hij zijn strategie verraadt aan de tegenstander, zo populair dat er poppen van hem werden verkocht. Maar hij wilde iets anders. Vorig jaar stapte hij over naar Tampa Bay, het slaapstadje in Florida dat nog nooit iets gepresteerd had. In ruil kreeg de 39-jarige Gruden acht miljoen dollar van eigenaar Malcolm Glazer.

Die destijds controversiële overeenkomst heeft zijn vruchten afgeworpen. Nadat de Dixie Chicks het Amerikaanse volkslied ten gehore hadden gebracht, nam kicker Sebastian Janikowski van de Raiders de eerste drie punten voor zijn rekening met een veldschot tussen de palen. In de rest van de eerste helft kwam zijn ploeg nauwelijks meer aan de bal. Quarterback Rick Gannon moest toezien hoe de Bucs tot twee keer toe een voor de Raiders bedoelde bal op wisten te vangen en zo'n interception te verzilveren in een touchdown, waardoor de score aan het eind van de eerste helft opliep tot 20-3. Ondertussen stortten verdedigers als Simeon Rice zich op elke man die de bal had of kon krijgen. De statistieken spraken voor zich: de Raiders hadden de bal in een half uur speeltijd slechts 62 yards dichterbij het doel van de tegenstanders weten te brengen, en het aantal gedekte yards van de Bucs bedroeg bijna het driedubbele.

Nadat alle toeschouwers in het stadion waren bijgekomen van het muzikale intermezzo, verzorgd door No Doubt, Sting en Shania Twain, en de naar schatting 130 miljoen tv-kijkers een eindeloze serie commercials (waarvoor tv-zender ABC 70.000 dollar per seconde opstreek) had zien langskomen, kregen de Raiders in de tweede helft weer een zes punten kostende touchdown voor de kiezen. Daarna volgde nog een reglementair velddoelpunt, zodat het totaal op zeven extra punten uitkwam.

De Raiders kwamen pas laat in het derde kwartier op gang, met een touchdown van Jerry Porter, die nauwelijks een touchdown kon worden genoemd omdat hij de bal opving aan de achtergrens van de endzone. Omdat hij nog een schoenpunt in het veld had werd de goal goedgekeurd. Daarna gooiden de Raiders steeds de bal veel te hard naar voren. In het laatste kwartier maakten de Raiders twee touchdowns achter elkaar, één daarvan was van de 40-jarige Jerry Rice. Bij 21-34 leek het nog spannend te gaan worden. Maar nadat een poging tot een tweepunter door de Raiders opnieuw faalde, kraaiden de Bucs-spelers en fans al lang victorie. Een paar seconden voor het einde zorgde Dwight Smith voor de genadeslag door de bal van de Raiders af te pakken, vijftig yards over een leeg veld te rennen en de bal achter de lijn te plaatsen.

De coach van de Bucs ontkende dat zijn kennis van de Raiders doorslaggevend was geweest. ,,Dit is geen goed defensief team, dit is een geweldig defensief team'', zei Gruden, de jongste coach ooit van een team dat de Super Bowl wint.

    • Viktor Frölke