Ivoorkust akkoord met Frans plan

Onder grote druk van de Franse president, Jacques Chirac, is president Laurent Gbagbo van Ivoorkust akkoord gegaan met de buiten hem om samengestelde nieuwe regering van zijn land.

De nieuwe regering, waarvan de als gematigd bekendstaande Seydou Diarra premier wordt, is het gevolg van het in de nacht van donderdag op vrijdag bereikte vredesakkoord tussen de strijdende partijen in het West-Afrikaanse land.

In Ivoorkust brak in september een burgeroorlog uit na een mislukte staatsgreep. In overeenstemming met een convenant tussen Ivoorkust en Frankrijk, voormalig kolonisator van het land, zette Frankrijk direct 2.500 soldaten in om de strijdende partijen uit elkaar te houden en om de 25.000 Franse burgers in het land bescherming te bieden. Twee weken geleden begonnen onder auspiciën van Frankrijk vredesbesprekingen nabij Parijs. De besprekingen waarvoor alle strijdende partijen waren uitgenodigd, eindigden vorige week in een akkoord. Dat voorzag in het aanblijven van de omstreden zittende president Laurent Gbagbo, wiens macht evenwel ernstig beperkt werd ten gunste van een te vormen nationale regering van `verzoening'. De nieuwe regering moet ook de verkiezingen van 2005 voorbereiden en garanderen dat alle partijen daaraan kunnen meedoen. Overeengekomen is dat alle partijen zitting zullen krijgen in de regering.

Hoewel de ministersposten nog niet verdeeld zijn, kondigden de rebellen van de Mouvement Patriotique zaterdagavond aan dat zij Defensie en Binnenlandse Zaken voor hun rekening zouden gaan nemen. De aankondiging leidde onmiddellijk tot forse onlusten in de Ivoriaanse hoofdstad Abidjan, waar duizenden aanhangers van Gbagbo Franse gebouwen in brand staken en plunderden en zelfs een divisie van het Franse leger omsingelden. De geweldadigheden stopten zondag nadat Gbagbo tot kalmte had opgeroepen.

Gbagbo was op dat moment nog in Parijs. De Ivoriaanse president, die was weggebleven bij de vredesbesprekingen, was vrijdag door Chirac naar Parijs ontboden om deel te nemen aan een conferentie van Afrikaanse leiders die de akkoorden moest goedkeuren. Het is voor het eerst sinds lange tijd, dat Frankrijk zich actief bemoeit met West-Afrika. Er is Parijs veel aan gelegen de Franse inzet succes te laten hebben. In de druk die Jacques Chirac dit weekeinde heeft moeten uitoefenen op zijn ambtgenoot Gbagbo zien veel Franse kranten het bewijs van de breekbaarheid van het akkoord en grond voor de vrees dat Frankrijk zich in een wespennest heeft begeven.