Handel in hete lucht

Toen Nederland begin 1997 even voorzitter was van de Europese Unie en er vergaderd werd over het komende Kyoto Protocol, stelde milieuminister De Boer voor de Europese CO2-uitstoot in de jaren tot 2010 jaarlijks met 1 à 2 procent te laten dalen. Genoeg voor een reductie van de CO2-uitstoot van 10 à 18 procent in 2010 (ten opzichte van het referentiejaar 1990).

De geïnspireerde Europese milieuraad koos voor een Kyoto-inzet van 15 procent, maar kwam er in Kyoto met veel minder af: slechts 8 procent. Daarna heeft De Boer als een leeuw gevochten om het Nederlandse aandeel binnen de Europese taak zo laag mogelijk te houden: liefst 5 procent – want Nederland had al zoveel gedaan. Het werd 6 procent. Vervolgens besloot milieuminister Pronk dat Nederland de helft daarvan in het buitenland zou verwezenlijken – want Nederland had al zoveel gedaan. De binnenlandse reductie was teruggebracht tot 3 procent. Het automobilisme hoefde niet aangepakt te worden.

Wie dat spel aanzag wist dat het niet goed zou gaan met het broeikasbeleid. Waarin het uiteindelijk is ontaard is vanavond bij de RVU te zien in een prachtige film van Joost de Haas. Hongarije kreeg ook een Kyoto-taak maar omdat het referentiejaar 1990 is en het land toen nog een florerende economie had die steunde op zware energieverspilling ligt de huidige CO2-uitstoot nu al ver beneden het Kyoto-doel. Hongarije mag zijn surplus aan CO2-uitstootrechten binnenkort volgens het Protocol verhandelen. En Nederland staat al op de stoep. Niemand weet wat CO2-rechten uiteindelijk voor marktwaarde krijgen – er is veel vraag weggevallen nu de VS niet meedoen en Rusland moet nog ratificeren – maar wie er vroeg bij is kan een leuke deal sluiten.

De centrale Borsodi Energetika verruilt het stoken van kolen voor dat van hout, nee: bomen. Eiken. Dat scheelt aan CO2 en het ministerie van Economische Zaken wil daarvoor betalen – de Hongaren kunnen best wat geld gebruiken. We zien een aardig Hongaars eikenbos tegen de vlakte gaan. Sible Schöne van het Wereld Natuur Fonds ziet hier weinig milieuwinst, maar de glunderende EZ-ambtenaar begrijpt hem niet eens. Hij denkt: zo'n eikenbos is maar `kort cyclisch CO2' en iedereen wil toch autorijden?

Nieuw economisch peil: Nederland koopt lucht, RVU, Ned.3, 20.03-20.30u.

    • Karel Knip