Getronics komt met hogere winst

Het noodlijdende Getronics heeft vanochtend, voorafgaand aan een cruciale ontmoeting met obligatiehouders in Amsterdam, een beter voorlopig resultaat bekendgemaakt dan verwacht. Tijdens de bijeenkomst noemde financieel bestuurder Jan Docter de koersdalingen die Getronics de laatste tijd op de beurs doormaakt ,,niet logisch''.

De ook aanwezige bestuursvoorzitter Peter van Voorst zei dat Getronics steeds vaker grote opdrachten misloopt als gevolg van de financiële crisis waarin het bedrijf verkeert. Klanten willen er zeker van zijn dat de automatiseerder niet op korte termijn omvalt. Verzoeken van de obligatiehouders om een aparte commissie op te richten die de schuldsanering ter hand moet nemen wees Van Voorst van de hand als ,,volstrekt nutteloos''. Iedere vertraging is volgens de topman gevaarlijk voor het bedrijf. ,,We hebben geen tijd meer.''

Tijdens de bijeenkomst bleek dat de leningen van de onderneming sinds december vorig jaar zijn ondergebracht bij de afdeling Bijzondere Kredieten van huisbank ABN Amro, de afdeling voor probleemklanten.

Getronics vraagt de obligatiehouders hun schuldpapier in te leveren in ruil voor contanten en nieuwe aandelen in Getronics. Vanochtend zei ongeveer 11 procent van de obligatiehouders te zullen instemmen met het plan. Het plan is volgens het bedrijf pas geslaagd als tweederde van de obligatiehouders instemt. Er kan nog tot woensdagmiddag worden gereageerd op het reddingsplan.

Getronics maakte voor de bijeenkomst bekend dat het bedrijfsresultaat over 2002 uitkomt op ongeveer 126 miljoen euro, 16 miljoen euro méér dan de winst waarop het concern in november nog rekende. Dit is inclusief een boekwinst van 10 miljoen euro op de verkoop van onroerend goed. Het is exclusief een last van 56 miljoen euro voor de reorganisatie van het bedrijf.