EU: meer inspecties Irak

De Europese leden van de VN-Veiligheidsraad willen dat de wapeninspecties in Irak worden voorgezet. Daarover zijn de ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Spanje het vanmorgen eens geworden. Ze zeiden niet hoe lang de inspecties moeten doorgaan.

Volgens de Franse minister De Villepin moeten de inspecteurs ,,misschien enkele weken, of maanden'' langer de tijd krijgen. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken proberen vandaag een gemeenschappelijk standpunt over Irak te formuleren. Vandaag brengen de wapeninspecteurs een tussenrapportage aan de VN-Veiligheidsraad uit.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Powell, zei gisteren tijdens een toespraak in Davos dat de VS bereid zijn ,,alleen militaire actie te ondernemen'' tegen Irak. ,,Multilateralisme kan geen excuus zijn voor dadeloosheid'', meende hij. Powell zei dat de VS ,,geduldig'' met de bondgenoten willen samenwerken, maar ook: ,,We zullen niet terugdeinzen voor oorlog als dat de enige manier is om Irak van zijn massavernietigingswapens te ontdoen. We behouden ons het soevereine recht voor om alleen of in een coalitie van bereidwilligen tegen Irak militaire actie te ondernemen.''

Powell zei dat zijn regering de tussenrapportage van de wapeninspecteurs zal bestuderen, en met de bondgenoten zal bespreken. De VS zijn volgens regeringsfunctionarissen bereid de inspecteurs meer tijd te geven, maar onduidelijk is hoeveel. De chef-staf van het Witte Huis, Card, sloot gisteren het gebruik van kernwapens niet uit in geval van een militaire aanval.

Een vlucht uit dollars op de financiële markten in verband met de groeiende onzekerheid over Irak bracht de koers van de euro vanmorgen voor het eerst in drie jaar tot boven de 1,09 dollar per euro. De aandelenkoersen daalden fors in Europa. De Amsterdamse AEX-index viel met bijna 4 procent terug tot 284,44 punten. Dat is dichtbij het dieptepunt van oktober vorig jaar. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde vanmorgen dat het consumentenvertrouwen is teruggezakt naar het laagste peil sinds begin jaren tachtig.

OLIE EN OORLOG: pagina 7

BEURZEN PAGINA: 11

WWW.NRC.NL: toespraak Powell