Een jonge rebel in de sneeuw

Nói Albinoi gaat over een puber die weg wil uit zijn IJslandse dorp. De film heeft zich, als enige van de veertien kandidaten voor een Tiger Award, een plaats veroverd in de top tien van de bezoekers van het International Film Festival Rotterdam.

Veel is om te lachen in Nói Albino, een IJslandse film over een puber. In plaats van zichzelf stuurt Nói een cassetterecorder naar school. Veel is ook treurig, en dan is het nog om te lachen. De wielen van de gestolen auto waarmee Nói wil ontsnappen, lopen al na een paar meter vast in de sneeuw. Het geweer waar hij een bank mee wil beroven, wordt door de directeur van de bank gewoon afgepakt. Dagur Kari (29) debuteert met Nói Albinoi, die op het Rotterdamse festival in wereldpremière gaat. Eerder maakte hij videoclips en reclamefilms.

Er zijn al een heleboel films over jonge rebellen die zich niet thuis voelen in hun omgeving.

,,Het schijnt dat er op de hele wereld eigenlijk maar vijf verschillende verhalen bestaan. Veel regisseurs kiezen dit verhaal uit voor hun eerste film. Ik ook.''

U komt uit Reykjavik en studeerde in Kopenhagen. Waarom heeft u uw variant in zo'n ook voor IJslandse begrippen afgelegen dorp gesitueerd?

,,De locatie isoleert de hoofdpersoon nog meer. En de sneeuw maakt alles iets moeilijker, naar buiten gaan, lopen, rijden, enzovoort. De sneeuw is heel ambivalent in de film. Hij houdt Nóis ontsnapping tegen, maar uiteindelijk bevrijdt hij hem ook. Zo is het met het leven ook: het is heel grappig en heel tragisch en dat vaak ook nog eens tegelijk.

Het landschap ziet er mooi uit in Nói Albinoi Toch vermoed ik dat het nog wel mooier had gekund.

,,Ik heb geprobeerd toeristische plaatjes te vermijden.''

Hoe deed u dat?

,,Als we een berg mooi in beeld kregen, draaiden we de camera een stukje naar links of rechts.''

Er zit in de film plotseling een opname van het landschap zonder sneeuw. In het volgende shot is het gewoon weer winter.

,,We zagen een regenboog in de zomer. Ik vond dat zo'n mooi beeld dat we het gewoon gebruikt hebben. Dat kan wel; de film heeft zijn eigen realiteit. Ik heb daar in het noorden geprobeerd mijn eigen universum op te bouwen.''

In de film wordt op een gegeven moment het spel Mastermind gespeeld. Betekent dit dat hij zich in het recente verleden afspeelt?

,,Mastermind was op IJsland midden jaren tachtig populair. Ik wilde de film door dit soort details een zekere tijdloosheid geven. En nogmaals: ik probeerde mijn eigen wereld te bouwen, een microcosmos waarin alles net iets anders is.''

Bent u erg cinefiel?

,,Vroeger wel, hoewel het ook op IJsland heel moeilijk is andere dan de doorsnee Amerikaanse films te zien. Sinds ik zelf films maak eigenlijk niet meer. Nu het mijn werk is, verveelt het me om 's avonds ook weer een film te zien. Ik kijk nu liever naar sitcoms. Ik ben een fan van `Cheers'.''

Nói Albinoi. Nog te zien op 27 (22.15u) en 28 jan (14.15u).

    • Bianca Stigter