`Echte prof' Gascoigne voetbalt in China

Paul Gascoigne heeft een contract van een jaar getekend bij de tweede-divisieclub Gansu Tianma in het noordwesten van China. ,,We hebben hem gecontracteerd omdat hij een echte professionele voetballer is'', zei Zhong Bohong, general manager van de club gisteren. ,,Hij heeft een goede techniek en is zeer ervaren, vooral in grote wedstrijden.''

Zhong wilde niet vertellen hoeveel Gascoigne gaat verdienen bij Gansu Tianma, maar zei wel dat de Engelse oud-international naast het spelen van wedstrijden zich ook verdienstelijk zal maken als assistent-coach en verder adviezen zal geven met betrekking tot de jeugdopleiding.

Gascoigne is inmiddels 35 jaar. Ooit gold hij als een van de grootste talenten in het Engelse voetbal. Dit seizoen wilde hij graag uitkomen voor een club in eigen land, maar niemand toonde interesse in hem. Half januari vertrok hij naar China in de hoop daar een club te vinden. Hij trainde op proef bij enkele clubs in de eerste divisie, maar geen enkele club bood hem een contract aan omdat zijn fysieke conditie onvoldoende was.

Gascoigne, die in zijn lange carrière is uitgekomen voor onder meer Newcastle United, Tottenham Hotspur, Glasgow Rangers en Lazio Roma, was het laatst actief voor Burnley, een club in de Engelse tweede divisie. Voor de Engelse nationale ploeg speelde hij 57 interlands. Hij staat bekend als een technisch en fysiek sterke spelverdeler, maar hij kwam ook vaak in het nieuws wegens alcoholmisbruik en agressief optreden. Gazza zei recentelijk zijn slechte eigenschappen `achter zich te hebben gelaten'.