Draculapark komt niet in beschermd Sighisoara

Het Dracula-park komt in de buurt van Boekarest – en niet in de middeleeuwse Transsylvaanse stad Sighisoara, waar Dracula is geboren en waar het enorme pretpark volgens de oorspronkelijke plannen had moeten komen.

De Roemeense regering besloot dit gisteren naar aanleiding van een rapport van PricewaterhouseCoopers (PwC), dat de gevolgen van de bouw van een Dracula-park in Sighisoara of Boekarest heeft onderzocht. Volgens PwC zouden jaarlijks 600.000 mensen het park in Sighisoara bezoeken. Als het pretpark bij Boekarest komt, kan het jaarlijks een miljoen bezoekers trekken.

In Sighisoara bestond veel verzet tegen de bouw van een Dracula-park, ondanks de welvaart die zo'n park wellicht zou brengen. Maar niet alleen zou het zestig hectare metende pretpark worden gebouwd in beschermd milieugebied – een bos met vierhonderd jaar oude eiken –, het massatoerisme zou een aantasting kunnen betekenen voor de toch al kwetsbare schoonheid van Sighisoara.

Sighisoara werd eind twaalfde eeuw gesticht door Duitse kolonisten, die op uitnodiging van de toenmalige Hongaarse koning naar Transsylvanië kwamen om de grenzen van het Hongaarse rijk te beschermen. Ze stichtten er zeven steden rond zeven burchten; nog steeds heet Transsylvanië in het Duits Siebenbürgen. Een van die zeven steden was Sighisoara (in het Duits Schässburg, in het Hongaars Segesvár). De stad is, ondanks een zekere verloedering sinds 1989, nog steeds een van de mooiste middeleeuwse steden van Roemenië, met een 13de eeuwse citadel en elf middeleeuwse torens in een centrum dat door de Unesco tot beschermd cultureel erfgoed is bestempeld.

De historische figuur Vlad III, alias Vlad ¸Tepes, alias Dracula, werd in 1431 in Sishisoara geboren. Hij was van 1456 tot 1462 prins van Walachije en werd dat opnieuw in 1476. In december 1476 sneuvelde hij in de strijd tegen de Turken; hij ligt begraven op een eilandje in het meer van Snagov, vlakbij Boekarest. Zijn bijnaam ¸Tepes, de Spieser, dankt hij aan zijn wreedheid: Vlad placht gevangenen op palen te spiesen, een manier van folteren en executeren die niet ongebruikelijk was in zijn tijd, maar die Vlad op uitzonderlijke schaal toepaste: hij heeft honderdduizenden mensen op die manier gedood, in twee gevallen zelfs 30.000 in één keer. De naam Dracula is afkomstig van Vlads lidmaatschap van de Orde van de Draak (Dracul), een orde van ridders die de Turken bestreden. De naam werd pas echt bekend door de uit 1897 daterende roman van de Ier Bram Stoker, die op de historische Vlad III de letterlijk bloeddorstige romanfiguur Dracula entte die in werkelijkheid nooit heeft bestaan.