Dertien Palestijnen gedood bij grote actie Israël in Gaza

Bij een grote Israëlische militaire inval in het hart van de Palestijnse stad Gaza zijn in de nacht van zaterdag op zondag dertien Palestijnen gedood en 65 gewond. Onder de Palestijnse slachtoffers zijn zowel strijders als burgers.

De grootste Israëlische militaire operatie sedert het begin van de tweede intifadah in september 2000 in de geheel met een muur van Israël afgesloten Gazastrook kwam in antwoord op Palestijnse beschietingen met Qassem-raketten op naburige Israëlische plaatsen. Deze in werkplaatsen in Gaza geproduceerde Palestijnse raket heeft een reikwijdte van 7,5 kilometer. Een tiental van deze raketten werd volgens Israël vrijdag op de stad Sderot afgevuurd. Tot nu toe hebben deze Palestijnse raketaanvallen geen slachtoffers gemaakt onder de Israëlische bevolking.

Het Palestijnse raketoffensief, waarvoor de moslim-extremistische Palestijnse organisatie Hamas de verantwoordelijkheid op zich heeft genomen, begon enkele dagen voor de Israëlische verkiezingen die morgen worden gehouden. Het zet een domper op Egyptische inspanningen om de verschillende Palestijnse organisaties op een bijeenkomst in Kairo te overreden tot een tijdelijk staakt-het-vuren.

Palestijnse woordvoerders beschuldigen premier Sharon ervan de grote militaire actie in Gaza om electorale redenen te hebben gelanceerd. Regeringswoordvoerders ontkennen dat. Zij zeggen dat Israël onder geen enkele voorwaarde het in gevaar brengen van de civiele bevolking kan tolereren. In de verkiezingspeilingen stevent premier Sharons Likud af op een grote overwining; de concurrerende Arbeidspartij op een zware nederlaag.

Begeleid door helikopters trok een grote Israëlische troepenmacht in tanks en pantserwagens de stad Gaza binnen. Volgens militaire woordvoerders werden honderd werkbanken in werkplaatsen opgeblazen waar Qassem raketten en mortieren werden gemaakt. De Israëlische televisie zond gisteravond beelden uit van soldaten die de explosieven in de werkplaatsen plaatsten. De Israëlische troepen stuitten op felle Palestijnse weerstand die door laag vliegende helikopters werd gebroken. Hamas heeft Israël wraak aangezegd voor de inval in Gaza.

Minister van Defensie Shaul Mofaz heeft gisteren gezegd dat Israël overweegt de hele Gazastrook opnieuw te bezetten. De in omvang en diepte toenemende Israëlische militaire invallen in dit gebied, waar 1,2 miljoen Palestijnen wonen, zou volgens Israëlische commentatoren het voorspel tot zo'n herbezetting kunnen zijn. Ondertussen heeft Israël met het oog op de verkiezingen de Palestijnse gebieden volledig van Israël afgesloten.