Couzy hard, andere militairen mild beoordeeld

De commissie is mild over het optreden van Dutchbat tijdens de val van Srebrenica en dus ook over de commandant, overste Thom Karremans. De Dutchbatters hebben ,,vanaf het begin onder zeer moeilijke omstandigheden grote inzet en compassie (...) getoond bij de begeleiding en bescherming van de vluchtelingen.'' Fouten die werden gemaakt zijn Karremans niet altijd aan te rekenen. Zo rekende ,,de leiding van Dutchbat III'' ,,terecht'' op de inzet van luchtsteun. Ook het feit dat Dutchbat het aantal mannen onder de vluchtelingen rond de compound te laag inschatte, is ,,in de chaos van het moment'' begrijpelijk. Wel had Karremans meer vluchtelingen op de compound moeten toelaten, vindt de commissie. Verder vindt de commissie dat Dutchbat aanwijzingen van oorlogsmisdaden beter had moeten doorgeven.