Commissie stelt Couzy in gebreke

De parlementaire enquêtecommissie Srebrenica heeft vanmiddag scherpe kritiek geuit op generaal Hans Couzy, de voormalige bevelhebber van de Koninklijke Landmacht (KL). De kritiek richtte zich op de gebrekkige manier waarop Couzy oud-minister Voorhoeve (Defensie) informeerde over belangrijke ontwikkelingen rond `Srebrenica'.

Tegelijk noemden commissievoorzitter Bert Bakker en zijn collega's het ,,niet terecht'' dat een latere KL-bevelhebber, generaal Van Baal, in april vorig jaar ontslag kreeg nadat het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) `onwil' bij de landmacht had gesignaleerd om de minister van informatie te voorzien.

Dit zijn twee van de opmerkelijkste conclusies in het rapport Missie zonder vrede van de enquêtecommissie van de Tweede Kamer, dat vanmiddag verscheen. Het doel van de enquête is ,,een definitief politiek oordeel'' te vellen over de gebeurtenissen voor, tijdens en na de val van de Bosnische enclave in juli 1995. Daarbij kwamen ruim 7.000 moslims om.

Van Baal verklaarde tijdens zijn verhoor in november voor de enquêtecommissie dat de beschuldiging over onwil ,,absoluut van tafel'' moest. De commissie zelf hanteert het begrip `onwil' niet in haar eindrapport.

Wel heeft de commissie forse kritiek op de voormalige bevelhebber van de landmacht, generaal Hans Couzy. ,,De commissie is van mening dat Couzy als bevelhebber van de KL te weinig moeite heeft gedaan om de minister tijdig en volledig te informeren'', schrijft de commissie. ,,De loyaliteit van Couzy lag meer bij de KL dan bij de minister.'' De commissie noemt dit ,,onprofessioneel en verwijtbaar''.

Kritiek krijgt ook oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve, die zich volgens de enquêtecommissie ,,onvoldoende daadkrachtig'' toonde om de eigenzinnige Couzy weer in het gareel te krijgen.

Net als het NIOD is ook de enquêtecommissie in grote lijnen positief over het optreden van Duchtbat III. De militairen daar hebben ,,hun taak naar eer en geweten'' uitgevoerd, stelt de commissie, die overigens wel suggereert dat commandant Karremans meer vluchtelingen op de compound had kunnen toelaten.

ACHTERGROND: pagina 6

HOOFDARTIKEL: pagina 7

WWW.NRC.NL: rapport