Commissie herziet plan voor Stedelijk

De Commissie Toekomst Stedelijk Museum zal het verbouwingsplan van wethouder van Cultuur Hannah Belliot niet als einddoel, maar als ,,vertrekpunt'' beschouwen.

Dat zegt Martijn Sanders, directeur van het Concertgebouw en hoofd van de in december benoemde commissie waarvan ook directeur van het Van Gogh Museum John Leighton en SER-Kroonlid Victor Halberstadt deel uitmaken. Uitgangspunten blijven het behoud van een ongedeeld Stedelijk Museum op het Museumplein en een gemeentelijke bijdrage van 56,7 miljoen euro. In de `2A-2B-variant', waar het Amsterdamse College van B&W op 3 december vorig jaar voor koos, zou er voor dat bedrag een kleinschalige nieuwbouw naar ontwerp van de Portugese architect A. Siza worden gerealiseerd, en zou het oude gebouw worden gerenoveerd. Het resterende tekort van 6,9 miljoen euro zou het Stedelijk moeten verdienen door commerciële activiteiten als het restaurant en de museumwinkel aan derden uit te besteden.

Hoewel dit plan voor de Commissie het uitgangspunt blijft, kleven er verschillende problemen aan, aldus Sanders: ,,Men heeft zich, vrees ik, een beetje rijk gerekend. Van die 57,6 miljoen gaat nog veel op aan achterstallig onderhoud en aan alle onuitgevoerde plannen. Het plan zou maar duizend vierkante meter expositieruimte opleveren. En het museum raakt veel autonomie kwijt, als het z'n winkel en z'n restaurant moet verpachten. Maar het voornaamste probleem is dat dit plan niet overeenkomt met de ambities en de visies omtrent het Stedelijk die er in de kunstwereld leven. Ik vind dat je niet bij een gebouw of een budget moet beginnen, maar bij een idee, een gedeelde ambitie.''

Vorige week meldde hij zijn reserves bij de wethouder en vroeg om een `time-out' voor het formuleren van zo'n nieuwe visie. De wethouder stemde daarmee in. C. Hijmans van den Bergh van adviesbureau Boer & Croon zal namens de Commissie ,,een lange lijst mensen uit binnen- en buitenland'' interviewen. Ook wordt er naar sponsors uit het bedrijfsleven gezocht. De Commissie zal eens per maand verslag uitbrengen aan Belliot en aan de wethouders Stadig (Ruimtelijke Ordening), Dales (Financiën) en burgemeester J.Cohen, en nog voor de zomer haar definitieve plan presenteren. Voor de Voorjaarsnota in april, de deadline voor het aanvragen van extra subsidie, wordt slechts een tussenrapportage uitgebracht. Doel is echter nog wel om het Stedelijk op 1 januari 2004 te sluiten voor renovatie.