Bokser Joval blijft wereldkampioen na zege op punten

Met succes heeft Raymond Joval gisteren voor de derde keer zijn wereldtitel in het middengewicht bij de International Boxing Organization (IBO) verdedigd.

Hij zei het al een paar minuten na de slijtageslag tegen de Argentijnse kampioen Francisco Antonio Mora. ,,Het doet pijn, beste mensen'', bekende Joval in de ring via de zaalmicrofoon van de afgeladen sporthal De Myse in Schermerhorn. Zijn unanieme puntenzege op de taaie Zuid-Amerikaan vergoedde echter alles voor de 34-jarige Amsterdammer.

Opnieuw had Joval de volle twaalf ronden nodig voor zijn overwinning. ,,Ik ken geen andere manier. Zo moet ik het doen. Bij mij gaat het altijd the hard way.'', verzuchtte de karaktervolle kampioen. Hij is bij zijn titelverdediging nog twee overwinningen verwijderd van de exclusieve IBO-ring. Het kleinood is bestemd voor bokskampioenen die hun gordel vijf keer op rij behouden.

Een half uurtje na zijn veldslag met de gedrongen Argentijn hing Joval in de kleine conciërgekamer van het Noord-Hollandse sportcentrum zwaar gehavend in een stoel. Zijn lippen waren gezwollen, zijn linkeroog zat dicht en zijn kaken voelden stijf aan. Zijn witte boksbroek was bovendien met bloed besmeurd. Als je niet beter wist, was Joval de beurse verliezer, maar niets was minder waar.

,,Een dokter, een dokter moet ik hebben'', stamelde hij. En: ,,IJs, ijs, geef me ijs. Ja, die Mora heeft mij pijn gedaan. Maar ik hem ook. Het was heavy in de ring. Ik lik mijn wonden en ga vrolijk verder. Ik kan niet anders.'

De haastig opgetrommelde arts vertrouwde de verwondingen van Joval niet helemaal en adviseerde hem even langs de eerste hulp in het ziekenhuis te gaan. De medicus verwachtte evenwel niet dat Sweet Ray langer dan een week rust moet houden. Dat kan ook niet, want op 16 maart wacht al weer de volgende afspraak voor de titelhouder. In Ahoy' vindt dan het langverwachte prestigeduel plaats met `Fighting' Nordin Ben Salah uit Purmerend, met als (enige) inzet de Nederlandse hegemonie in het middengewicht.

Gek genoeg is Joval, die zijn dertigste profzege boekte in zijn 32ste partij, voor die tweekamp niet favoriet. Hij moet het vooral van zijn techniek en zijn indrukwekkende uithoudingsvermogen hebben. Nordin Ben Salah daarentegen is beroemd en berucht om zijn geweldige stootkracht. Hij verdedigt op 1 februari in het Duitse Chemnitz eerst nog zijn intercontinentale WBA-titel in het supermiddengewicht voordat hij de strijd aanbindt met Joval. De voormalige wereldkampioen kickboksen was gisteren in Schermerhorn actief als radiocommentator. Fighting Nordin gunde Joval zijn succes van harte, maar was niet bijster onder de indruk van het optreden van zijn komende opponent.

De titelverdediger, die in de laatste twee maanden twaalf kilo moest afvallen om op zijn wedstrijdgewicht (72,5 kg) te komen, kwam tegen Mora moeilijk op gang. Hij kampte zichtbaar met een gebrek aan wedstrijdritme. Joval verdedigde anderhalf jaar geleden zijn kampioensgordel voor het laatst en kwam vorig jaar slechts één keer in een vrije partij in actie.

De agressieve Argentijn, met een erelijst van 36 overwinningen en zes nederlagen, betrad vorig jaar vijf keer de ring. Hij incasseerde vorig jaar wel drie verliespartijen op rij. Vanuit een gesloten verdediging kwam Mora in de beginfase met tal van combinaties goed door bij Joval. ,,Ik was te lauw'', erkende hij. ,,Ik liet het initiatief te lang en te veel aan hem. Daardoor kon hij mij pijn doen. Halverwege de partij vond ik het welletjes en nam ik de controle over. Toch kwam hij in de eindfase nog sterk terug. Hij was een echte Argentijnse biefstuk. Maar hij smaakte me uiteindelijk goed.''