Beurzen dalen verder door Irak

De voedingsconcerns Unilever en Numico waren vanochtend de spaarzame lichtpuntjes op een bijzonder sombere beurs. Unilever maakte vanochtend bekend dat de leidende merken van het bedrijf, zoals Dove-zeep en Magnum-ijs, vorig jaar 5,4 procent aan omzetgroei hebben geboekt, terwijl eerder werd uitgegaan van maximaal 5 procent. Mede als gevolg van de hogere verkopen, stijgt de winst van Unilever op de kernactiviteiten met zo'n 20 procent.

De stemming op de beurs was zo negatief dat de aanvankelijke koerswinst van Unilever tegen het middaguur bijna was verdwenen. Numico, dat profiteerde van de goede berichten van Unilever, kon aan het begin van de middag bogen op een winst van 0,6 procent.

Daarmee was het goede nieuws op, want de resterende 22 AEX-fondsen stonden vanochtend alle in het rood. De oplopende spanningen rond Irak zorgden ook op de andere Europese beurzen voor verliezen. De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs noteerde tegen het middaguur 3,3 procent lager op 286 punten, een niveau dat al meer dan zes jaar niet is behaald. De beurs van Frankfurt, die vrijdag als gevolg van het late sluitingsuur al een flinke tik van Wall Street had meegekregen, hield zich aan het begin even overeind. Na een ochtend handel was ook deze beurs echter fors lager (minus 2,75 procent). De beurs van Londen stond 3,6 procent in de min en in Parijs was de beursindex 3,25 procent lager.

De verzekeringssector kreeg vanochtend de hardste klappen, omdat de verzekeraars extra te lijden hebben van de koersval binnen hun beleggingsportefeuille. ING leverde bijvoorbeeld 7,5 procent in tot een koers van 13,65 euro. Bestuursvoorzitter Kist sprak vorige week in een interview nog waarschuwende woorden over de solvabiliteit van de bank en verzekeraar. Wanneer de beurs gemiddeld nog eens met 10 of 15 procent daalt, zal ING de vermogenspositie moeten verstevigen. Concurrenten van ING deden het niet veel beter. Het Franse AXA deed het 5 procent slechter en het Duitse Munich Re ging met 6,4 procent omlaag. Het Britse Prudential verloor 6,1 procent. Verzekeraar Aegon stond 5,5 procent lager op 11,10 euro.

Ook de technologiefondsen Philips en ASML verloren meer dan 5 procent. Microsoft-voorman Bill Gates liet dit weekeinde weten voorlopig geen herstel van de technologiemarkt te verwachten.