Beurs op weg naar nieuw dieptepunt

Een forse koersdaling bracht de AEX-index vanmorgen dichtbij zijn dieptepunt van 2002. De euro schoot omhoog naar 1,09 dollar per euro. Het consumentenvertrouwen in Nederland viel in januari terug.

Oorzaak van de dalende beurskoersen, die in heel Europa voorkwamen, was vanmorgen vooral de onzekerheid rond de gevolgen van het vanmiddag aan de veiligheidsraad van de Verenigde Naties te presenteren rapport over Irak door de VN-wapeninspecteurs. De vlucht uit de dollar, die de koers van de euro opdreef, was een extra hindernis voor de Europese beurskoersen die doorgaans last hebben van een zwakke dollarkoers.

De AEX-index stond vanmorgen rond het middaguur op 284,44 punten. Dat is onder de laagste slotkoers van 9 oktober vorig jaar, die 291,44 punten bedroeg. Het tussentijdse dieptepunt van de AEX vorig jaar ligt, met 282,79 punten, overigens nog wel lager dan het laagste niveau van vanmorgen.

De euro bereikte vanmorgen, met een koers van 1,09 dollar, zijn hoogste punt in meer dan drie jaar. Op de obligatiemarkt daalde het effectieve rendement op de tienjaars-staatsobligatie naar 4,02 procent.

Met name de financiële sector werd vanmorgen zwaar getroffen door koersdalingen. Verzekeraar ING, een zwaargewicht in de AEX-index, kelderde met bijna 6 procent.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berichtte vanmorgen dat het consumentenvertrouwen in Nederland in januari weer is gedaald, na een opleving in november en december vorig jaar. Door de daling, met 10 punten naar een waarde van -36 punten, staat het vertrouwen nu onder het vorige dieptepunt van -33 punten in oktober 2002. Dat is het laagste vertrouwenspeil sinds begin jaren tachtig, toen zich de laatste zware economische recessie in Nederland voordeed.

Het CBS maakte vanmorgen gewag van een afnemende bereidheid van consumenten om grote aankopen te doen. Ook schatten consumenten hun financiële situatie minder rooskleurig in. Dat geldt zowel voor hun beoordeling van hun financiële situatie in de afgelopen tijd, als in de naaste toekomst.

De grootste uitschieter naar beneden kwam voor rekening van de beoordeling van het economische klimaat. Als rekening wordt gehouden met seizoensinvloeden is dit oordeel met 19 punten gedaald. Zo'n forse val kwam voor het laatst voor in 1998, ten tijde van de Azië-crisis.

Door de koersval van vanmorgen noteert de AEX-index zo'n 60 procent onder zijn tussentijdse record van 5 september 2000. Destijds steeg de index naar 703,18 punten.