Berden en Atkinson halen gemakkelijk squashtitel binnen

Squasher Tommy Berden (23) heeft gisteren in een vol Frans Otten-stadion in Amsterdam de Nederlandse titel heroverd. Vorig jaar kon hij door een blessure niet deelnemen aan het NK. Berden hield met zijn overwinning Lucas Buit (35) van diens tiende nationale titel af.

Vanessa Atkinson (26), nummer 5 op de wereldranglijst, werd bij de vrouwen zonder noemenswaardige tegenstand voor de zevende keer Nederlands kampioen. Annalize Naude (26) werd in de finale weggespeeld.

Berden speelde in een vrijwel foutloze, maar saaie partij Buit met lange rallys fysiek kapot. Hij gunde zijn tegenstander slechts vijf punten en maakte daarmee definitief een einde aan het tijdperk-Buit. Berden, squash-prof en nummer 38 van de wereld, zei na afloop dat hij zijn beste squash ooit had gespeeld. ,,Deze partij geeft me zelfvertrouwen en bevestigt dat ik weer op de goede weg ben. Vorig jaar heb ik door een botbreuk en gescheurde enkelbanden nauwelijks kunnen spelen. Ik ben gelukkig nu langere tijd blessurevrij. Ik kan weer hard trainen en ben daarom vol vertrouwen dat ik dit jaar weer de stap richting de mondiale toptwintig kan maken, waartoe ik voor mijn blessure behoorde.''

Berden is aanvoerder van een talentvolle jeugdgeneratie, die onder meer met steun van het NOC*NSF voor een professionele squash-carrière heeft gekozen. Van die generatie bereikten Marc Reus (21) en Dylan Bennett (18) de halve finales. Reus, die als nummer 133 op de wereldranglijst staat, had echter nog weinig in te brengen tegen Berden. Volgens kenners kan Bennett, nummer 105 van de wereld en tweede op de ranglijst voor spelers onder de negentien, met zijn attractieve, aanvallende spel ooit wereldkampioen worden. Tegen Buit, de nestor van het vaderlandse squash, ontdekte Bennett dat hij nog ervaring en vooral fysieke en mentale kracht te kort komt om die belofte daadwerkelijk in te lossen. Bennett: ,,Vorig jaar speelde ik de finale tegen Buit en stond ik na een half uur alweer buiten. Nu verloor ik ook weer met 3-0, maar de partij duurde wel ruim een uur. Daaraan zie ik dat ik sterker word en op de goede weg ben.''

Atkinson bevestigde bij het kampioenschap de eenzame positie die ze al jaren binnen het Nederlandse vrouwensquash inneemt. Die zal ze voorlopig ook wel behouden te meer er zich in tegenstelling tot bij de mannen nog niet veel vrouwelijk talent lijkt aan te dienen. Voor de landelijke competitie heeft Atkinson van de squashbond, overigens niet zonder de nodige moeite, dispensatie gekregen om bij de mannen uit te komen. Als het aan haar ligt, zou ze bij de volgende nationale kampioenschappen zowel aan het vrouwen- als mannentoernooi willen deelnemen. Wat Berden en Bennett betreft is Atkinson overigens meer dan welkom. Allebei voorspellen ze dat ze zeker de laatste zestien kunnen halen. Berden: ,,Atkinson staat op zo'n eenzame hoogte dat ik absoluut voorstander ben dat ze volgend jaar bij de heren meedoet en zo in wedstrijdverband tegen sterkere tegenstanders kan spelen. De kans dat ze dan wereldkampioen bij de vrouwen wordt, zal alleen maar toenemen als ze ook bij ons haar mannetje weet te staan.''

    • Vittorio Busato