Atletiekrecords in Amerika worden niet langer erkend

De internationale atletiekbond IAAF zal wereldrecords op de sprintnummers die bij Amerikaanse kampioenschappen worden gelopen, niet erkennen. De IAAF wil zo de Amerikaanse atletiekbond USATF straffen voor diens weigering de nieuwe startregels van de internationale bond over te nemen. Volgens een nieuwe regel mag nog slechts één atleet een valse start maken. Elke volgende atleet die vóór het pistoolschot uit de startblokken schiet, wordt gediskwalificeerd. Dit is een aanzienlijke verscherping van de regels, want tot dusver mocht iedere atleet een valse start maken en werd hij bij de tweede keer gediskwalificeerd. De Amerikaanse bond ziet niets in de nieuwe regels omdat ze niet in het belang van de atleten zijn. Bovendien dient de verandering, anders dan de IAAF meent, het publiek niet en wordt de sport er niet `tv-vriendelijker' door, aldus een woordvoerder van de USATF. Een groot aantal atleten, onder wie wereldrecordhouder Montgomery en drievoudig olympisch kampioen Jones, steunt het standpunt van de Amerikaanse bond.