Artisjokkentaart

Serveer deze lichte groentetaart als voorgerecht of bijvoorbeeld als onderdeel van een buffet. Gebruik wel een zuurbestendige ovenschaal om de taart in te maken omdat de artisjokken op metaal reageren en daardoor kunnen verkleuren.

Snijd de citroen doormidden en pers een helft uit in een grote zuurbestendige kom met koud water. Gebruik de andere helft van de citroen om de aangesneden steeltjes en bladen van de artisjokken na het bijsnijden onmiddellijk in te wrijven om verkleuren te voorkomen.

Neem een artisjok tegelijk en snijd de steel tot op circa 3 centimeter van de bodem af. Trek de buitenbladen van de artisjokken tot u bij de lichtpaarse, geelgroene binnenbladen komt. Snijd met een scherp mes de bovenste 3 tot 4 centimeter van de bladpunten af. Schil met een scherp mesje het steeltje en snijd de onderkant van de artisjok waar u de blaadjes afgetrokken hebt netjes bij. Snijd de artisjok dan in de lengte in vieren en verwijder met een lepeltje het hooi uit het hart. Snijd elk stukje in de lengte in 3 of 4 plakjes. Doe de plakjes in het citroenwater.

Giet de plakken artisjok af en laat ze goed uitlekken. Verhit de olie in een grote koekenpan, schep er de plakjes artisjok door en bestrooi met zout en peper. Leg het deksel op de pan en bak de artisjokken in circa 20 minuten gaar, waarbij u af en toe omschept.

Verwarm intussen de doperwten volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Doe de eieren in een grote kom en klop ze los met wat zout en peper. Schep er de artisjokken (met olie en baknat) en doperwten door. Vet een ovenschaal van 27 centimeter doorsnee en 6 centimeter diep licht in met boter of olie. Strooi er het broodkruim in en kantel de schaal tot het kruim de bodem en wanden volledig bedekt. Giet er het ei-artisjokmengsel in, strooi er de kaas over en zet 30 tot 40 minuten in een op 200° C voorverwarmde oven, of tot het ei net gestold en de bovenkant goudbruin is. Serveer de taart warm of op kamertemperatuur.

    • Kim Maclean