Wetenschap: Spanje draagt schuld ramp

Een groep van 422 Spaanse wetenschappers van 32 universiteiten en zes onderzoeksinstellingen beschuldigen de Spaanse regering van medeverantwoordelijkheid voor de olieramp met de tanker Prestige.

Dat staat in een ingezonden brief die gisteren is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Vooral het besluit van de minister van Waterstaat Álvarez Cascos, om de lekgeslagen tanker in plaats van een veilige haven te bieden de oceaan op te sturen werd gehekeld. Volgens de wetenschappers is dit een directe oorzaak geweest dat de olievervuiling zich op rampzalige wijze heeft kunnen verspreiden.

Tot dusver zijn de kusten van Portugal, Spanje en Frankrijk over een totale lengte van 900 kilometer vervuild geraakt door de olie uit de Prestige. Op zee drijft nog steeds een enorm veld aan olievervuiling in de Golf van Biskaje. Daarnaast werd op satellietbeelden deze week een nieuw, honderden kilometers lang vervuilingsgebied ontdekt voor de Galicische kust. Opnieuw spoelde hier deze week olie aan op de stranden van deze regio.

De wetenschappers schrijven in hun brief dat de regering goede naam van de Spaanse wetenschappers in diskrediet heeft gebracht door keer op keer te beweren dat de besluiten die tijdens de ramp werden genomen waren gebaseerd op overleg met technici en deskundigen. Van een degelijke raadpleging zou amper sprake zijn geweest, zo beweren de verschillende oceaan- en weerdeskundigen en andere onderzoekers.

Het slechte weer, de zeestromingen en de windrichtingen in acht genomen was er nauwelijks een slechtere plek denkbaar dan de richting die de tanker op werd gezonden onder druk van de autoriteiten. Ook zou de bestrijding van de vrijgekomen olie volgens de wetenschappers op een uiterst klunzige wijze zijn aangepakt.

De Spaanse regering van premier Aznar heeft tot dusver nauwelijks inzicht in zaken gegeven over de aanpak van de ramp. Deze week blokkeerde een conservatieve meerderheid de instelling van enquêtecommissie naar de Prestige. Een dergelijk onderzoek in het Galicische regioparlement strandde, nadat de regering Aznar iedere medewerking van landelijke ambtenaren en politici verbood.