Voor rede vatbaar

,,Er is zelden eensgezindheid in de wereld. Ik was ambassadeur bij de NAVO, en als we dan met een voorstel kwamen, was er nooit eensgezindheid. Er was niet eens begrip. Dus moesten we het van overreding hebben. We moesten redenen geven. We moesten [...] gronden aanvoeren. We moesten feiten tonen. En ik kwam zowaar tot de ontdekking dat Europa bij elk belangrijk vraagstuk - mits je doortastend bent en gelijk hebt, en mits je feiten overtuigend zijn, dat Europa dan voor rede vatbaar is. En zich ook altijd heeft laten overtuigen.

Maar u ziet Europa als Duitsland en Frankrijk. Ik niet. Dat is voor mij het oude Europa. Wie op het ogenblik naar het Europa van de hele NAVO kijkt, ziet het zwaartepunt verschuiven naar het oosten. En er zijn heel wat nieuwe leden. En als je nu gewoon de lijst neemt van alle NAVO-leden, en van alle landen die er de laatste tijd zijn bijgevraagd – hoeveel zijn dat er? Zesentwintig of zo? – precies. Duitsland is een probleem, en Frankrijk is een probleem.''

Vraag: Maar de opiniepeilingen -

,,[...]Wacht nu even. Er zijn toch nog grote aantallen andere landen in Europa? Die zijn het op dit punt niet eens met Frankrijk en Duitsland, maar met de Verenigde Staten. U komt met opiniepeilingen aan. Akkoord. Politieke leiders moeten zich in de mening van het volk verdiepen, en met mensen praten, en daarover nadenken, en dan [...] de leiding op zich nemen. [...] Dat is de taak van politieke leiders, dat ze leiding geven. Het is [...] hun verantwoordelijkheid om op grond van feiten oordelen te vellen en dan eerlijk tegen hun volk te zeggen wat het land naar hun overtuiging dient te doen. En als een land het niet met ons eens is, pff, dat is in de geschiedenis zo vaak gebeurd.''

    • Donald Rumsfeld