VALSE KRAAI

Frits Spits (1948) presenteert sinds januari 1995 op Radio 2 Tijd voor twee, het interview- cq muziekprogramma dat gemiddeld 550.000 luisteraars trekt.

,,Ik zing vals, kan geen noot spelen, maar houd ongelooflijk van muziek. Muziek hangt aan mijn leven zoals de korenaar aan een mohairshawl. Ooit, in een grijs verleden, had ik de ambitie om muzikant te worden. Maar ja, die stem hè? Ik zing zo vals als een kraai. Dus ben ik maar muziekprogramma's gaan presenteren voor de radio.

,,Het begon in 1978 met De Avondspits op Radio 3, later volgden Met het oog op morgen en Tijd voor twee. Ik houd van programma's waarin muziek en interviews worden afgewisseld. Waarin zowel plaats is voor lichte, pretentieloze items als zware, actuele thema's. Snel, niet te lang en toch informatief – dat is mijn credo.

,,Ik ben een positivistisch man. Wil luisteraars vooral een goed gevoel geven. Je zult mij dan ook nooit een gast horen neersabelen. Aan beledigen of schelden heb ik een broertje dood. Er is genoeg ellende en verdriet op deze wereld, waarom zou ik daar een schepje bovenop doen?

,,Tijd voor twee trekt redelijk wat luisteraars, maar de impact blijft – zeker in vergelijking met tv – gering. Ook wíj gaan tijdens de verkiezingscampagne op stap met lijsttrekkers. Bedenken ludieke acties om de heren en dame uit hun tent te lokken. Maar dat staat in geen verhouding tot een lijsttrekkersdebat op RTL4. De televisie vergroot dingen uit, dat is kennelijk wat de kiezer aanspreekt. Of ik daar om maal? Neu. Laat mij maar mooie programma's maken. Daar word ik heel gelukkig van.''

    • Danielle Pinedo