Universiteit benoemt terrorist tot professor

Joseba Mikel Garmendia mag zich sinds gisteren de nieuwe hoogleraar `toegepaste economische wetenschappen' van de Universiteit van Baskenland in San Sebastián noemen. De Baskische universiteit heeft het tegenwoordig niet makkelijk om hoogleraren te vinden in de door terreur geplaagde regio. Dat de hooggeleerde in preventieve hechtenis zit omdat hij volgens justitie het financieel-economische brein achter de Baskische afscheidingsbeweging ETA is, vormde geen enkele belemmering voor zijn benoeming.

Als de beschuldigingen kloppen ontbreekt het Garmendia in ieder geval niet aan praktijkervaring wat betreft `toegepaste economische wetenschappen'. Hij werd samen met elf anderen vorig jaar april gearresteerd in een breed opgezette politieactie tegen de wolk van organisaties die de terreur van de ETA ondersteunen. Volgens de onderzoeksrechter Baltasar Garzón, die de vervolging van de ETA coördineert, heeft de hoogleraar de financiële structuur van de ETA ontworpen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het netwerk van de zogenaamde Herriko Tabernas. Deze kroegen, waarin de radicale nationalistische jeugd zijn bier drinkt onder genot van de plaatselijke hardrock, zouden fungeren als de witwasmachines voor de gelden die de ETA met zijn afpersingspraktijken binnenhaalt.

Garmendia was bij zijn arrestatie wetenschappelijk medewerker. Nadat andere kandidaten hadden bedankt, was Garmendia de enige die deze week overbleef voor de vacature van de hoogleraar. Van het gevangeniswezen had hij speciale toestemming verkregen om begeleid door de politie voor de sollicitatiecommissie te verschijnen en de verplichte examens af te ronden.

Het is niet de eerste maal dat de Universiteit van Baskenland in opspraak komt. Al jaren klagen wetenschappers dat de sfeer wordt verpest door nationalistische hoogleraren die hun benoeming uitsluitend te danken hebben aan hun politieke sympathieën, vriendjespolitiek en regelrechte afpersing. Nadat eerder een bomaanslag van de ETA in een lift op de campus in Bilbao werd verijdeld, vertrokken enkele professoren uit angst voor de terreur.

    • Steven Adolf