The Fairy Queen Coro

Zó Engels was in 1692 de opera-achtige voorstelling The Fairy Queen van Henry Purcell naar Shakespeare's A Midsummernights Dream dat er ook wat exotisch in moest. En zo treffen we hier naast het toverende godenechtpaar Oberon en Titania, de gelieven Lysander en Hermia, Spoel de wever en zijn Labour-kornuiten ook een Chinese man, twee Chinese vrouwen en een stel dansende apen. Jammer dat Shakespeare al in 1616 was overleden, hij zou verbaasd en verrukt zijn geweest.

Behalve Oberon en Titania toverde ook Purcell hier met zijn sprookjesachtige noten. Luister naar de prelude van de tweede acte, met kwinkelerende vogeltjes en echo's en je hebt nauwelijks fantasie nodig om je te wanen in het nachtelijke maanbeschenen bos met dansende elfjes op het mos. Purcell, `de Britse Orpheus' zorgt in The Fairy Queen voor wonderen in feeststemming, gracieus en plezierig gezongen door beroemde solisten, zoals Michael Chance, en The Sixteen o.l.v. Harry Christophers. Natuurlijk zijn hier naast lente, zomer, herfst en winter ook apen en Chinezen van harte welkom.

The Fairy Queen Coro (2cd) COR16005

    • Kasper Jansen