SERIEUZE MUTS

Petra Possel (39) presenteert sinds anderhalf jaar het Radio 1-programma Kunststof, met 140.000 luisteraars een van de best beluisterde cultuur- en mediamagazines op de Nederlandse radio.

,,Ik houd van brainstormen. Met mezelf. Gisteravond kreeg ik bijvoorbeeld zo'n lumineus idee: waarom openen we Kunststof niet à la Zo vader zo zoon? Met die rooie knoppen, je kent het wel.

Bij tv zouden ze hebben gezegd: ben je gek? We zitten vlak voor een uitzending. Maar bij de radio krijgen ze dat, met wat technische ingrepen, best voor elkaar. Zoiets bewijst dat radio een veel creatiever en vrijer medium is dan televisie. Je kunt als presentator veel meer je eigen stempel drukken op een programma.

,,En ik kan het weten, want ik heb zowel voor radio als televisie gewerkt. Als radiovrouw sta ik bekend om mijn ongedwongenheid, brutaliteit en terloopse ironie. Daar bleef op tv niets van over. Ik stond plotseling te boek als een van de meest serieuze mutsen van Nederland. En geloof me, dat ben ik echt niet!

,,Bij de radio streef je niet naar een miljoenenpubliek. En dat is wel zo prettig. Al willen de zendercoördinatoren daar ook wel eens in doorslaan. Sommige programma's worden op onmogelijke tijden of frequenties uitgezonden. Juweeltjes van documentaires op

Radio 747, alleen, geen hond luistert ernaar. Ik kan me voorstellen dat mensen soms denken dat de radio zijn langste tijd heeft gehad. Maar ook dát is een extremiteit. We moeten al dat moois gewoon naar waarde schatten.''

    • Danielle Pinedo