Pilgebruikster prefereert macho

Gemiddeld vallen vrouwen niet op hoekige machomannen – tenzij de vrouw in kwestie erg vruchtbaar is, een korte flirt wil of de pil gebruikt, leest Ellen de Bruin in onderzoeken.

Psychologen en andere evolutiedeskundigen kunnen maar niet genoeg van het onderwerp krijgen: welk type man vinden vrouwen het aantrekkelijkst, kunnen ze aan een gedragen t-shirt ruiken of een man er goed uitziet, en hangt dat allemaal samen met hun eigen vruchtbaarheid, dus het moment-in-de-maand?

Het is inmiddels wel duidelijk welk type vrouwen mannen het meest aantrekkelijk vinden: die met een symmetrisch gezicht met vrouwelijke, zachte vormen, dus geen stoere kaaklijn. Een vrouw moet ook een enigszins gemiddeld gezicht hebben, maar daarin ook weer enkele authentieke, persoonlijke kenmerken. Zo'n vrouw heeft volgens de deskundigen de beste, gezondste genen en onbewust zouden mannen dat kunnen zien.

Maar met welke man kun je als vrouw het best je genen mengen? Dat ligt ingewikkelder. Uit onderzoek blijkt om te beginnen dat vrouwen, net als mannen, ook van symmetrische, net-niet gemiddelde types houden. Verrassender is dat vrouwen meestal óók willen dat de begeerde man een nogal vrouwelijk, zacht gezicht heeft – ook vrouwen vallen niet op macho hoekigheid. En daar zijn dan nog weer uitzonderingen op, ontdekten Schotse psychologen van de Universiteit van St. Andrews. Als vrouwen erg vruchtbaar zijn willen ze juist wel een mannelijke ogende man, en hetzelfde geldt voor vrouwen die zichzelf nogal aantrekkelijk vinden, vrouwen die op zoek zijn naar een korte flirt, en vrouwen die al een man hebben en iemand zoeken voor erbij. Als vrouwen iemand voor een lange toegewijde relatie zoeken, een vader voor hun kind dus eigenlijk, dan zou een vrouwelijk, zacht gezicht enigszins een garantie voor commitment bieden, is het idee. En anders wil een vrouw gewoon een lekker stoer mannelijk type.

Aan dat beeld is nu weer een passend puzzelstukje toegevoegd. Het blijkt dat vrouwen die de pil niet slikken, en dus zwanger kunnen raken en moeder worden, zachtogende mannen mooi vinden, en dat pilgebruiksters juist vaker macho's prefereren. Dezelfde St. Andrews onderzoeksgroep, onder leiding van Anthony Little, publiceert dit onderzoek over een paar maanden.

Het interessante aan dit onderzoek is volgens Little vooral de gedachte dat vrouwen een foute, want macho man zouden kunnen kiezen als ze nog aan de pil zijn, en vervolgens met een ontrouw type opgescheept zitten als ze kinderen van hem willen. Ook vrouwen die aan de pil zijn en iemand zoeken om het een keertje mee te doen, zouden zich volgens Litttle op de verkeerde mannen richten, in dit geval op zachtaardige lieverds.

De onderzoeksresultaten zijn overigens nog niet helemaal onomstreden: een concurrerende onderzoeksgroep uit Australië heeft geen van de bovenstaande effecten kunnen vinden.

    • Ellen de Bruin