Paulo's artisjokkensoep

Paulo, eigenaar, inkoper, kok, kelner en gastheer van het restaurant Il Porto in Hilversum, vindt het niet erg om zijn favoriete familierecepten te delen. Zijn enthousiasme voor eten en drank is meer dan aanstekelijk en hij vindt het onzin om recepten geheim te houden. Nadat ik deze smakelijke en delicate soep bij hem had gegeten en ik hem vroeg hoe hij hem gemaakt had, kwamen pen en papier dan ook meteen tevoorschijn. Het enige dat ik aan zijn recept veranderde was dat ik bouillon in plaats van water gebruikte.

Snijd de citroen doormidden en pers een helft uit in een grote, zuurbestendige kom met koud water. Gebruik de andere helft van de citroen om de stelen en bladen van de artisjokken na het bijsnijden onmiddellijk in te wrijven om verkleuren te voorkomen.

Neem een artisjok en snijd de steel tot op circa 3 centimeter van de bodem af. Trek de buitenbladen van de artisjokken, tot u bij de lichtpaarse, geelgroene binnenbladen komt. Snijd met een scherp mes de bovenste 3 tot 4 centimeter van de bladpunten af. Schil met een scherp mesje het steeltje, en snijd de onderkant bij van de artisjok waar u de blaadjes afgetrokken hebt. Snijd de artisjok nu in de lengte in vieren en verwijder met een lepeltje het hooi uit het hart. Snijd elk stukje in de lengte in 3 of 4 plakjes. Doe de plakjes in het citroenwater.

Doe de bouillon in een grote pan en breng hem op een hoog vuur aan de kook. Giet de artisjokken af en doe ze met de hele tenen knoflook in de pan. Laat weer aan de kook komen, draai het vuur lager en laat circa 20 minuten zachtjes koken tot de artisjokken gaar zijn. Schep er de peterselie door en breng op smaak met zout en peper. Giet er wat olijfolie bij en laat nog een paar minuten sudderen. Laat de soep circa 10 minuten van het vuur rusten voor u hem in voorverwarmde soepborden opdient. Geef er desgewenst aan tafel extra olijfolie bij.

    • Kim Maclean